De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Leg je baby in ruglig te slapen, ook als je baby hevig huilt of ontroostbaar is. In buiklig is het risico op wiegendood acht keer hoger dan in ruglig, en in zijlig twee keer hoger. Wanneer je kind wakker is, wissel zijn/haar houding voldoende af om de motoriek te stimuleren.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.
Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil. Vaak vindt men braaksel terug rond het kind, maar dit is meestal niet de doodsoorzaak. Wiegendood is niet erfelijk; een herhaling binnen dezelfde familie is erg zeldzaam. Het treedt vooral op voor de leeftijd van 6 maanden.
"Veilig" slapen op de Aerosleep wieg matras (topper) In veel babywinkels wordt een Aerosleep wieg matras of topper aanbevolen voor je baby. Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Om ervoor te zorgen dat je baby lekker doorslaapt en niet op de buik rolt is een optimale slaapomgeving erg belangrijk. De juiste slaapspullen kunnen ook voorkomen dat je baby omrolt. Baby's rollen soms op hun buik in hun slaap, maar dit kun je minimaliseren met een babyslaapzak.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Geef vijf rugslagen: leg je kind met de buik op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp. Ondersteun de onderkaak met je hand. Sla met de hiel van je hand vijf keer tussen de schouderbladen.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen. Plaats de Maxi-Cosi tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Raakt het gezichtje de borst niet, dan zal de baby zijn handjes gebruiken om zich wat af te zetten om een beter zicht op de tepel te krijgen. Vervolgens zal hij met zijn handjes op zoek gaan naar de tepel. Zodra het handje de tepel gevonden heeft, gaat de baby soms eerst op het handje sabbelen om wat tot rust komen.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Een normale temperatuur van je baby ligt tussen 36,5°C en 37,5°C. Mocht je een Aerosleep matrasje in het bedje hebben liggen dan moet dit uit het bedje gehaald worden als de baby kruiken nodig heeft. In het uitzonderlijke geval dat de kruiken lekken kan het water niet weg op een Aerosleep.
Gedurende het eerste levensjaar van een baby raden kinderartsen aan om ze alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.
Wordt je kindje op een verkeerde manier ingebakerd, bijvoorbeeld te strak, te slap of te dik? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je de benen van je kindje verkeerd inbakert, kan dit voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling zorgen.
Krijg je je baby niet direct wakker? Kriebel je baby onder de voeten. Neem je baby in je armen en ondersteun zijn of haar nek. Schud je baby nooit.
Maar veel onderzoek zal nog nodig zijn naar de aard en oorzaak van de basale stoornis. de diagnose wiegendood kan pas worden gesteld op basis van een zorgvuldige anam- nese, een onderzoek ter plaatse van het overlijden en een volledig pediatrisch- en pathologisch postmortaal onderzoek. de bevinding van lichamelijke ...