Rijstolie wordt gewonnen uit het vliesje en de kiem die zich tussen de rijstkorrel en de huls bevindt. Dit is een deel van de rijst wat de meeste voedingsstoffen bevat en is daarnaast ook een restproduct van de rijstplant wat rijstolie ook de meest duurzame olie maakt.
Rijstolie bevat erg veel gezonde vetten. Honderd gram rijstolie bevat namelijk 39,3 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 35 gram meervoudig onverzadigde vetten (zie onderstaande tabel). Rijstolie bevat met name veel Omega 6 linolzuur, een belangrijk essentieel vetzuur.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zemelen en het kiemvlies van rijstkorrels.
De vitamine E types (tocopherol en tocotrinol) en Oryzanol in de rijstolie zijn natuurlijke antioxidanten. De olie trekt goed in de huid en is geschikt voor alle huidtypen, ook babyverzorgingsproducten, en verzacht de gevoelige huid.
Rijstolie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, wat betekent dat rijstolie gezonder is. Hiernaast bevat King Rijstolie een hoog gehalte aan Oryzanol, een antioxidant die o.a. het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd. In Azië wordt er al zeer veel geroerbakt met rijstolie.
Rijstolie heeft een neutrale smaak en geur. De olie wordt veelal gebruikt om in te bakken of te braden of om een saladedressing mee te maken. Voor deze laatste twee toepassingen zijn er andere, meer gezonde alternatieven zoals extra vierge olijfolie voor koud gebruik en roomboter, ghee of kokosvet om in te bakken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Rijstolie (ook wel rijstvliesolie of rijstkiemolie genoemd) wordt gewonnen uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel en bevat tot 18% olie. De grootste producenten van rijstolie zijn India, China en Japan.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge is minder geschikt), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie. Doe kleine hoeveelheden in de pan; je kunt de aardappelen dan makkelijker draaien en controleren.
Raapolie bevat voor het overgrote deel onverzadigde vetzuren wat de olie geschikt maakt voor bereidingen op hoge temperaturen. Raapolie is daarnaast goed te gebruiken voor bakken en braden. Raapolie moet niet verward worden met koolzaadolie.
Zonnebloemolie staat bij de meeste mensen in het keukenkastje. Qua prijs is zonnebloemolie een echte winnaar. De olie is relatief stabiel wat wilt zeggen dat je er makkelijk mee kan bakken en braden. Zorg er dan wel voor dat je de olie niet te erg verhit.
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Neutrale olie voor hoge temperaturen
Onze rijstolie, of rijstvliesolie, smaakt mild en neutraal. Het is een zuivere en natuurlijke olie die geen additieven bevat. Doordat onze rijstolie een hoog rookpunt heeft (255°C), is hij erg geschikt om voeding te bereiden bij hoge temperaturen. Denk maar aan wokken of frituren.
Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter.Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Is het product glutenvrij? Benvolio 1938 Rijstolie is van nature glutenvrij.
Rijstolie wordt geperst uit rijstzemelen (rice bran), dat zijn de vliesjes en het kiempje dat je overhoudt als je rijst pelt om witte rijst “te maken”. Olie met een hoger rookpunt dan bijvoorbeeld extra virgin olijfolie (160°C) en vergelijkbaar met die van pinda-olie (232°C).
Deze koudgeperste plantaardige olie is geschikt voor elk huidtype, hydrateert en reguleert de vochtbalans. Claudius rijstolie laat zich goed over de huid verdelen en is zuinig in gebruik.