1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
Wat is het verschil tussen een koffie- en een theelepel? Theelepels zijn meestal iets kleiner dan koffielepels en hebben vaak een wat korter handvat. Tegenwoordig worden beide termen echter door vaak elkaar gebruikt.
Een koffielepel wordt gebruikt om room, melk of suiker door de koffie te roeren. Het verschil tussen een koffielepel en een theelepel zit in de lengte.
De gemiddelde inhoud van een eetlepel is vaak tussen de 10 en 12 milliliter, terwijl er in recepten vaak wordt uitgegaan van 15 milliliter. Bij theelepels moet je uitgaan van een inhoud van 5 milliliter. In recepten wordt altijd uitgegaan van een afgestreken lepel, mits die lepel de juiste inhoud heeft.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml.
Maar hoeveel is nu precies een eetlepel of een theelepel? De eetlepel uit je besteklade heeft vaak een inhoud van ergens tussen de 10 en 12 ml. Heb je een mooi antiek bestek, dan heeft je eetlepel soms wel aan een inhoud van 15 ml. Hetzelfde geldt voor een theelepel: daar heb je grote en kleine van.
Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
Qua maat zaten ze vlak bij elkaar : denk aan 11,7 cm voor de koffielepel, 11 cm voor de theelepel en 9,5 cm voor de mokkalepel. Iets groter is de suikerschep, iets kleiner de theeduim.
Koffielepel vs.
1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
Een handvol (de kom van je hand) is ongeveer 10 gram popcorn. Een vingertop is 1 koffielepel jam, plantaardige olie, boter of suiker.
Een eetlepel lijkt op een traditionele theelepel in vorm, maar is veel groter. Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten.
Een opscheplepel of sleef is een grote lepel die wordt gebruikt om voedsel, met name soep en brijpap, mee op te scheppen.
Een theelepel is een kleine lepel.
Als toepassing brengt jij een maatverdeling aan op een waterflesje: 10 ml erin gieten en met een viltstift-streepje aangeven hoe hoog het water staat; leeggooien en vervolgens 20 ml erin, streepje, enz.
Een maatlepel voor de juiste hoeveelheid thee voor één kopje. 1 afgestreken maatlepel is (voor de meeste theesoorten) goed voor 200-300ml water. Doorgaans geldt voor de meeste thee 1 afgestreken theelepel of ±2 gram per kopje (±200ml) te gebruiken.
1 theelepel
Zout is 2 gram.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
kl: als inhoudsmaat: kiloliter. in recepten: afkorting voor koffielepel.
Bouillonlepel / roomlepel - een iets kortere lepel met een zeer ronde bovenkant ("bak"), bedoeld voor het serveren van slagroom of een zoete dessertsaus, maar vooral heel praktisch voor gebruik in een soepkom. Soms ook wel de kinderlepel.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.