Langste en kortste dag van het jaar De daglengte is dan 16 uur en 45 minuten. De winter begint op 22 december om 4:28 uur. Die dag zijn de dagen het kortst met in Midden-Nederland ruim 7,5 uur daglicht. De lente start dit jaar op 20 maart om 22:24 uur en de herfst op 23 september om 8:50 uur.
Eind januari zullen de dagen zelfs met ongeveer 3 minuten aangroeien per dag.
In de winter zijn de dagen korter dan in de zomer. De kortste dag valt bij ons altijd omstreeks 21 december, de langste rond 21 juni. Als je ver naar het noorden gaat, naar het noorden van Noorwegen bijvoorbeeld, is het 's winters helemaal niet meer licht en gaat 's zomers de zon niet onder.
Na vandaag gaan we gelukkig weer lichtere tijden tegemoet, als op het noordelijk halfrond de winterzonnewende plaatsvindt. Tot aan de zomerzonnewende, die in 2021 op het noordelijk halfrond op 21 juni valt, worden de dagen telkens gemiddeld 3 minuten en 20 seconden langer.
Het is de 'kortste' dag van het jaar 2023. En hoewel de donkerte niet voor iedereen prettig is, doet deze dag ons toch goed. Bij de 'donkerste dag van het jaar' denk je misschien niet direct aan iets positiefs. Vrijdag 22 december is dit jaar officieel de dag met de minste zonuren.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Het snelst gaat de daglicht achteruit in periode rond het begin van de astronomische herfst. Per dag worden dan 4 minuten van de daglichtperiode afgesnoept. De oorzaak van deze achteruitgang in daglicht valt te vinden in de manier waarop de aarde om haar as draait en om de zon.
Tot aan de zomerzonnewende, die in 2024 op het noordelijk halfrond op 20 juni valt, worden de dagen telkens gemiddeld 3 minuten en 20 seconden langer. Vlak na de winterzonnewende stijgt de daglengte het minste, maar in maart – rond de equinox – krijgen we 5 minuten meer daglicht per etmaal.
Half-november begint het pas écht donker te worden en wordt het al rond 16:45 uur donker. Het tijdstip van zonsopkomst is ongeveer gelijk aan dat van 15 oktober. Dat komt doordat eind oktober de wintertijd in gaat. Op de donkerste dag van het jaar, 21 december, is het slechts zeven uur en drie kwartier licht.
De winter begint op 22 december om 4:28 uur. Die dag zijn de dagen het kortst met in Midden-Nederland ruim 7,5 uur daglicht. De lente start dit jaar op 20 maart om 22:24 uur en de herfst op 23 september om 8:50 uur. Op zondag 26 maart begint de zomertijd en op 29 oktober keren we terug naar de wintertijd.
De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens een schrikkeljaar valt deze dag op 20 Juni, anders bijna altijd op 21 Juni.
Steeds grotere stappen
Maar ook dat wordt vanaf nu steeds een beetje meer. Zowel de eerdere zonsopkomst als de latere zonsondergang gaat steeds verder versnellen. In de periode rond 21 maart – het officiële begin van de lente – gaat dat met de grootste stappen. Er komt dan elke dag zo'n 5 minuten daglicht bij.
Rond 21 december staat de Aarde dicht bij de Zon, beweegt sneller dan gemiddeld, en staat iedere dag ongeveer een halve minuut later in het zuiden.
Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.
Met daaraan gekoppeld de kortste nacht van het jaar. Op 20 juni gaat de zon om 22.03 uur onder, de volgende ochtend komt die om 05.18 uur weer op. Een nacht dus van 7 uur en 15 minuten.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Langste en kortste dag van het jaar
Die dag start om 22:51 uur de astronomische zomer. De daglengte is dan ongeveer 16 uur en 44 minuten. De winter begint in 2024 op 21 december om 10:20 uur. Die dag zijn de dagen het kortst met in Midden-Nederland ruim 7,5 uur daglicht.
Pas op 4 januari begint de zon 's ochtends vroeger op te komen.
Aan het begin van de zomertijd (21 juni) duurt een dag 16 uur en de nacht slechts 8 uur. Deze dag noemt men de zomerzonnewende. Het is de langste dag en kortste nacht van het jaar. Aan het begin van de winter (21 december) is het precies omgekeerd: De nacht duurt 16 uur en de dag slechts 8 uur.
De term langste dag is een aanduiding voor de dag in het jaar op de Aarde met de langste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 juni en wordt deze dag zomerpunt genoemd.
De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Steeds sneller donker
Daar is een verklaring voor. Eerst worden de dagen maar langzaam korter, maar naarmate we richting de herfst gaan, gaat dit steeds sneller. Dit heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon en het feit dat de aarde een beetje schuin staat.