Dekton voldoet aan bijna alle eisen die u aan een “kunststeen” mag stellen. Daar waar keramieken bladen een wat kunstmatige uitstraling hebben, heeft Dekton een esthetisch toevoeging van design niveau.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Dekton heeft dezelfde natuurlijke look als natuursteen maar is niet poreus en dus beter bestand tegen vlekken. De werbladen in Dekton zijn hitte-, kras- en vlekbestendig. Meer details over dit geavanceerde materiaal vind je terug in het artikel 'Keuken werkblad in Dekton'.
Dekton is één van de duurste materialen om een keukenblad mee te vervaardigen. Daar staat wel tegenover dat een dergelijk werkblad geen onderhoud vergt en een leven lang mee gaat.
Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
Doordat Dekton een van de sterkste materialen is, denken mensen dat dit kan. Echter kan dit materiaal breken en scheuren door druk belasting. Wij adviseren om onderzetters te gebruiken om pannen of hete schalen op het aanrechtblad te zetten.
Door de harde persing van een Dekton aanrechtblad geeft het de voordeel dat het erg krasbestendig is en ook erg slijtvast. Dit maakt dat een aanrechtblad van Dekton een lange levensduur heeft. Een van de prettigste voordelen van een Dekton aanrechtblad is dat deze geheel vlekvast is.
– Doordat Dekton krasvast, hittebestendig en onderhoudsvrij is lijkt het onbreekbaar. Dit is echter niet het geval. Dekton is bijzonder sterk maar niet onverwoestbaar. Wij raden u bijvoorbeeld aan om nooit op het Dekton te gaan staan en niet extreem te belasten.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
Het eerste punt waar keramische tafels het dus al op wint van marmer is onderhoud. Qua onderhoud is marmer namelijk veel ingewikkelder dan keramiek. Voor het schoonmaken van marmer heb je altijd speciaal natuurzeep nodig, omdat schoonmaakmiddelen te hardnekkig zijn voor natuursteen.
Onder meer de grootte en dikte, plinten, achterwanden en voorzieningen zoals een spoelbak en kraan, zullen invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een keramiek keukenblad. Om u toch een richtlijn te geven, voor een eenvoudig keramisch keukenblad betaal je ongeveer 300 euro per strekkende meter.
De prijs van Dekton zal een 25 -50 % duurder zijn dan composiet afhankelijk uitvoering.
Keramiek is een bijzonder materiaal wat betreft keukenwerkbladen. Het is uiterst krasvrij, oogt bijzonder mooi, het is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in alle soorten en maten.
Een aanrechtblad van composiet heeft een natuurlijke uitstraling en is een goedkoper alternatief voor natuursteen. Composiet is beschikbaar in vele kleuren en structuren en is daardoor geschikt voor elke keuken. Daarnaast is ook dit blad zeer onderhoudsvriendelijk, sterk en meer kleurvast dan natuursteen.
Met unieke decors (of kleurpatronen) is Dekton bovenal erg mooi! Het is verkrijgbaar in vele verschillende formaten en diktes. Maar ook is Dekton® erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dekton® is krasbestendig, kan extreme hitte (als ook vorst) verdragen en is niet gevoelig voor dagelijkse vlekkenmakers.
Dekton ziet er bijna het zelfde uit als een natuursteen werkblad, alleen is dekton beter bestand tegen vlekken. Helaas is er wel 1 nadeel bij dekton, het is een van de duurste materialen, per vierkante meter bent u ongeveer €300 tot €400 euro kwijt.
Dagelijks onderhoud
Neem het blad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel wel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.
Dekton kan er soms ietwat kunststof-achtig uitzien en is ook, hoewel vrij stevig, een breekbaar materiaal. Het materiaal is wel vrij licht en volledig kleurecht. Ook is een voordeel dat bij Dekton keukenbladen een grote variatie in kleuren en nuances mogelijk is.
In het geval van Dekton heeft u de keuze uit drie verschillende diktes: 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal. Wij kunnen het materiaal naast massief ook in een opgedikte vorm leveren vanuit 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal.
Dekton is sterker dan composiet en zelfs graniet is niet zo slijtvast als dit materiaal. Het lijkt op het eerste oog op een natuursteen, alhoewel dit niet het geval is. De natuurlijke look in combinatie met de sterkte van het materiaal maakt het een gewild blad voor in de keuken.
Grofweg kunnen we zeggen dat de volgorde van goedkoop naar duur als volgt is: kunststof aanrechtblad > composiet aanrechtblad > granieten aanrechtblad > betonnen aanrechtblad > aanrechtblad van gehard glas (design).
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.