Fazant. Het vlees van de fazant is lichtbruin van kleur en is mager. Het borstvlees wordt daarom vaak omwikkeld met vetspek (barderen) om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te droog wordt. Het gewicht van een hele fazant varieert tussen 600 en 1.000 gram en is voldoende voor drie personen.
Half doorbakken - medium geldt voor rood vlees en wild: wanneer u (na het bereiden) in het vlees prikt, komt er roze vleessap uit. Doorbakken - geldt voor alle gebraad, zoals fazant, patrijs en tam gevogelte: de vleessappen zijn doorzichtig en licht van kleur wanneer u na de bereiding in het vlees prikt.
Fazantenvlees is lichtbruin van kleur. Althans, dat van een wilde fazant. De smaak is kruidig, bijna aromatisch. De beesten voeden zich namelijk met kruiden en bessen.
In het culinaire wildseizoen mag fazant niet ontbreken op de kaart. De toegankelijke smaak van dit prachtige gevogelte maakt fazant bij uitstek geschikt om aan te prijzen bij gasten die wat huiverig zijn voor de typische wildsmaak.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Serveer deze maand fazant, wilde eend, hert, everzwijn en reegeit, want dit wild is heerlijk in januari!
Damhert: 1 augustus t/m 15 februari. Wild zwijn: 1 juli t/m 28 februari (buiten de Veluwe en Meinweg jaarrond) Edelhert: 1 augustus t/m 15 februari.
Fazant: de fijne aromatische en kruidige smaak van wilde fazanten past uitstekend bij witloof, bij rode en witte kool, spruitjes en savooikool. Bij stoverijen horen meer uitgesproken smaken zoals appels, bessen en zuurkool.
Fazant Klaarmaken
Begin met de fazant 1 dag op voorhand in stukken te snijden. Trek een poot zo ver mogelijk uit en snijd hem weg van de borstkas tussen het gewricht. Herhaal met de andere poot. Knip of snijd de gehele borst met been uit de vogel alsook de vleugels.
De gebakken of zelfs gebraden fazant, kun je in de koelkast 2 tot 3 dagen bewaren, doe deze hiervoor wel in een zakje of afsluitbaar bakje. Rauwe fazant kun je in de vriezer maximaal 3 maanden bewaren. Als je gebakken of gebraden fazant invriest, kun je deze maximaal 1 tot 2 maanden bewaren.
Het vlees van de fazant is lichtbruin van kleur en is mager. Het borstvlees wordt daarom vaak omwikkeld met vetspek (barderen) om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te droog wordt. Het gewicht van een hele fazant varieert tussen 600 en 1.000 gram en is voldoende voor drie personen.
De fazant is een gevogelte die in de categorie klein wild hoort. De vogel mag gedurende het jachtseizoen, dat in Nederland van 15 oktober tot en met 31 januari loopt, geschoten worden.
Fazant heeft meestal zo'n zoetige lucht, al moet ik zeggen dat onze vorige lading wel erger rook dan die van daarvoor dus die had misschien langer gelegen voor hij de vriezer inging ofzo. Maar tenzij het echt rot ruikt, denk ik niet dat jou fazant niet meer goed is.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
In 2014 werd een loslopende witte kip gedekt door een fazantenhaan. Niet één keer, maar meerdere keren, meldt Omrop Fryslân. Daaruit is een zeer zeldzaam dier ontstaan, dat de 'kipzant' wordt genoemd op het eiland; een kruising van beide soorten.
Rauw vlees is vlees dat geen hittebehandeling heeft ondergaan. Maar dit hoeft niet vers te zijn. Ook bedorven vlees dat geen hittebehandeling ondergaan heeft, heet nog rauw vlees, maar is niet vers meer.
Snijd de bol met knoflook overdwars doormidden en vul de fazant met de knoflook, citroen, tijm, rozemarijn en laurier (de kruiden mogen wat uitsteken). Maak met je vingertoppen via de achterkant van de borst voorzichtig de heide van de fazant los van het vlees.
Fazant wordt goed doorbakken gegeten. Vanaf 15 oktober verkrijgbaar in je Colruyt-winkel.
Bij een fazant kunt u zowel witte als rode wijn combineren. Zo past een Chardonnay met een houtrijping of een droge Riesling prima bij fazant. Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte, lichte wijnen het beste passen.
Wit: Bij een gebraden Fazant of gesmoorde fazant met zuurkool kiest u bij voorkeur voor een volle witte wijn zoals Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Chianti Classico.
Bij fazant en ander vederwild wordt vaak bourgogne aangeraden, bij voorkeur in een wat vollere stijl zoals Meursault en Pouilly-Fuissé, of chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Maar rode pinot noir gaat er ook perfect bij.
Het is zonder meer toegestaan om te jagen (het geweer te gebruiken voor jacht, beheer en/of schadebestrijding) op Goede Vrijdag, Koningsdag (27 april), Dodenherdenking (4 mei), Bevrijdingsdag (5 mei) en Oudejaarsdag (31 december).
Om te mogen jagen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U heeft een jachtakte nodig en moet u lid zijn van een Wildbeheereenheid. Dit is een lokale jagersvereniging in uw regio. U mag alleen op bepaalde dieren en in een bepaalde periode jagen.
Beheer en schadebestrijding met het geweer mag van zonsopkomst tot zonsondergang. Artikel 3.16 lid 1 sub a Besluit natuurbescherming. In dat artikel staat dat geweren niet mogen worden gebruikt voor zonsopkomst en na zonsondergang.