Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Veel mensen denken dat 'Bacon' de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet. Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek.
Spek kan zeer veel calorieën bevatten en teveel calorieën betekent niet of minder afvallen. Bovendien is het altijd leuk om een grotere portie spek te kunnen eten voor eenzelfde hoeveelheid calorieën.
Er zitten 69 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) ontbijtspek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtspek'?
Er zit 6,1 gram vet in 1 voor snee (22 gram) ontbijtspek, waarvan 2,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Het spek wordt daarna gedroogd en gerookt en is dan klaar voor consumptie. Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Toch is er aangetoond dat de gezonde vetten in spek meewerken aan een verlaging van de slechte cholesterol in ons lichaam.Spek bevat ook veel mineralen als zink, magnesium en ijzer. Deze mineralen helpen ons lichaam bij de vorming van beenderen en tanden, en ondersteunen het immuunsysteem.
Aankomend jaar zullen we bij de slager of supermarkt meer moeten betalen voor varkensvlees. Dat komt door de Afrikaanse varkenspest die vooral in Azië dood en verderf zaait. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder."
Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren. Maar van oudsher werd het ook dun gesneden direct (zonder verdere bereiding) op brood gegeten. Per 100 gram vlees bevat ontbijtspek 1671 kJ of 399 Kcal, alsmede 15 gram eiwit en 38 gram vet.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Een gezond ontbijt bestaat uit een eiwitbron zoals melk of melkproducten, fruit, smeervetten en koolhydraten (2). Als bron voor koolhydraten kan je kiezen tussen muesli, granola, ontbijtgranen, havermout, beschuiten of brood. Muesli is doorgaans droge haver met gedroogde vruchten en noten.
Pancetta. Vergelijkbaar met ontbijtspek, met dit verschil dat pancetta wordt gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Pancetta kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Bij pancetta wordt vaak het vlees van de rib in het buikvet gerold, zodat de kern magerder is.
Leg het spek op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie of bakpapier in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 10 à 15 minuten (afhankelijk van de dikte). Spek bakken kan zelfs in de microgolfoven. Leg een vel keukenpapier in een bord, daar het spek op, en daarbovenop nog een vel keukenpapier.
Hoeveelheid eiwit in ontbijtspek:
3,5 gram. in 1 voor snee (22 gram)
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.
Krokant spek uit de magnetron
Leg je plakjes spek of bacon plat op een bord tussen twee vellen keukenpapier. Zet het bord met spek in de magnetron en zet deze 90 seconden op volle kracht aan. Je zal het spek horen sissen en door de deur heen kun je de plakken op zien krullen.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Bereiding van de gerookte ontbijtspek
Steek de kamado aan en zorg voor een indirecte hitte van 90 – 110 graden. Doe de rookblokjes tussen de gloeiende kolen en verdeel ze zo dat ze niet allemaal in 1 keer opbranden. Leg je buikspek op het rooster en rook de buikspek voor zo'n 4 uur. Totdat de kern 65 graden is.
Beschrijving. Spekreepjes zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort.
Mager varkensvlees
Spek en ribben zijn inderdaad erg vet, maar een varkenshaasje of mignonnette zijn juist erg mager. Wie verstandig kiest kan dus zeker ook eens varken op het menu zetten. Ook varkensvlees is een goede bron van eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals zink.
Spek wordt meestal gemaakt van de rug of de buik van het varken. Spek dat van de rug komt heeft veel vet en heeft daarom extra veel smaak. Buikspek heeft juist weer wat meer vlees en wat minder vet. Het pekelen en het roken van spek geeft het vlees een unieke smaak én zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.