Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en zult deze dus op schoot moeten houden. Vlieg je met een baby dan heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling.
Zolang je baby genoeg te drinken krijgt, een schone luier op z'n tijd en lekker tegen je aan kan slapen in een comfortabele draagzak of een handige reisbuggy maakt het je kindje niet uit of je op een strand zit op Bali of thuis op de bank. Een baby van drie maanden slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur per dag.
Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte. Je kindje is dan alweer wat sterker.
Een baby tussen de 2 en 6 maanden heeft veel nieuwe kleding en wat speelgoed nodig. Een autovakantie met baby is voor baby's tussen de 2 en 6 maanden het prettigst. Als je een baby van tussen de 2 en 6 maanden hebt en je hebt niet de beschikking over een eigen auto, is een huurauto misschien wel een goed idee.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Waar kan je je baby mee naartoe nemen? Het voordeel van een vakantie met een baby is dat je hem of haar eigenlijk bijna overal mee naartoe kan nemen. Op elke hotelkamer, in een vakantiehuis of stacaravan kan wel een babybedje bijgeplaatst worden. Vaak zijn die op de bestemming aanwezig.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig. Op de sticker aan de achterkant staat dan een TÜV of FAA logo en de tekst 'Airtravel certified', 'Aircraft approved' of 'For use in Aircraft'.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
De vliegmaatschappij
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen. Dit geldt echter niet overal. Het kan ook zo zijn dat je baby geen eigen koffer mag meenemen wanneer je een buggy, een dubbele buggy, kinderwagen of maxi-cosi meeneemt in het vliegtuig.
Neem lange- en korte mouwen mee zodat je baby meerdere laagjes kan dragen als het koud is. Een schone broek plus twee schone shirts voor jullie zelf. Als je baby op schoot bij je zit er zich niet lekker voelt, kun je zelf ook pech hebben. Hydrofiele luiers.
U mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger baby's zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Zorg dat de riempjes aan de bovenkant op de hoogte van de schouders van je baby uit het stoeltje komen; zeker niet eronder en maximaal twee vingers erboven. De riempjes mogen niet gedraaid zitten en er mag maximaal één centimeter ruimte zitten tussen je baby en de gordel van het autostoeltje. Strak aantrekken dus.
Baby's en kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen recht op handbagage. Hun benodigdheden voor onderweg moeten mee in de handbagage van de ouder(s). Paraplubuggy's kun je gegarandeerd meenemen tot aan de gate, daarna gaan ze in het ruim. Buggy's kunnen niet mee als handbagage in de cabine.