OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden.
Aan de binnenzijde kan je zeker kiezen voor een laag OSB. Op zich hoeft een bijkomend dampscherm dan niet meer, OSB is al dampremmend genoeg. Belangrijk is wel dat alle naden mooi zicht dicht zijn gekleefd, en dat ook alle aansluitingen tegen wand, vloer, plafond mooi lucht- en dampdicht zijn aangesloten.
Anderen geven toe dat hun OSB panelen inderdaad niet helemaal luchtdicht zijn. Indien u dus OSB panelen wil gebruiken om de noodzakelijke luchtdichting te realiseren, raden wij u aan u ervan te vergewissen bij de fabrikant of de platen effectief voldoende luchtdicht zijn.
OSB-3 is geschikt voor toepassingen met een tijdelijk verhoogde luchtvochtigheid. OSB staat voor “Oriented Strand Board”. OSB is een constructieplaat opgebouwd uit hoofdzakelijk zogenaamde chips van naaldhout. De plaat is opgebouwd uit drie lagen chips, die doelgericht gestrooid worden.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Net zoals bij spaanplaat en multiplex kunt u OSB aflakken met een binnenlak in de gewenste kleur. Na het schilderen van OSB blijft de structuur zichtbaar, dus hier moet u wel van houden! Als u liever een wat strakker eindresultaat wilt, dan kunt u beter kiezen voor underlayment, spaanplaat of multiplex.
Het grote voordeel van houten kozijnen, is dat detaillering heel goed aan te brengen is. Oftewel: kozijnen van hout zijn makkelijk luchtdicht te maken.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Spaanplaat en vocht is niet ideaal.
Hout ademt, neemt vocht op en staat dit weer af en werkt regulerend op de vochtigheid. In onze wandopbouw zit bovendien natuurlijke isolatie zoals houtvezel. Dit materiaal is damp open en vocht kan hierdoor van binnen naar buiten, zonder dat dit ten koste gaat van de isolerende werking.
Uit testen is gebleken dat CLT al luchtdicht is vanaf drie lagen. Dat maakt dat CLT-panelen zelf als luchtdichte dampremmende laag kunnen fungeren.
DampOpen bouwen met natuurlijke materialen
Hier zijn inmiddels veel mogelijkheden voor beschikbaar. Natuurlijk houten gevelbekleding, DampOpen stuc van bijvoorbeeld leem maar ook bakstenen of steenstrips zijn gewoon DampOpen.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
De eigenschappen van OSB
Door dit productieproces heeft OSB-plaatmateriaal een aantal unieke eigenschappen. Zo zullen deze platen bijvoorbeeld niet kromtrekken onder invloed van vocht, wat bij massief hout wél kan gebeuren. OSB board zal ook minder snel buigen dan bijvoorbeeld MDF en spaanplaat.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.