Plexiglas zagen met cirkelzaagHet meeste geschikte apparaat om zelf gegoten én geëxtrudeerd plexiglas te zagen, is een cirkelzaag die voorzien is van een widia zaagblad. De zeer fijne vertanding van het zaagblad zorgt voor het mooiste resultaat en verkleint de kans op ongewenste beschadigingen.
Het zagen van plexiglas is geen probleem als je het zaagwerk goed voorbereid en het juiste gereedschap gebruikt. Het is wel belangrijk dat je weet welk soort plexiglas (ook wel Perspex of acrylaat genoemd) je gaat zagen, want plexiglas zagen kan voor vervelende verrassingen zorgen.
Gebruik een fijngetand zaagblad.Beweeg de zaag langzaam door de afgetekende zaaglijn.Zaag altijd op gelijkmatige snelheid. De rand van het plexiglas kan namelijk verschroeien indien u van snelheid verandert.
Plexiglas is duurzaam
Het heeft een lange levensduur. Alle plexiglas platen van Plexiglas.nl zijn voorzien van een UV-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet verweert of vergeelt. Wanneer het materiaal goed wordt onderhouden kan het voor vele jaren meegaan in de oorspronkelijke kleurtint.
Plexiglas is prachtig spul om mee te werken, mits je daarvoor het juiste gereedschap hebt. In dit geval is het juiste gereedschap een lasersnijmachine. Met een zaagje, vijl en schuurpapier krijg je nooit hetzelfde resultaat als een professionele bewerking.
Ook is het verstandig om een transparant rubberen ringetje om de schroef te doen. Die beschermt het Plexiglas tegen de schroef en houdt de schroef tegen als het materiaal uitzet.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar.
Woorden als perspex, plexiglas of acrylglas betekenen echter allemaal hetzelfde : het gaat om sterk en transparant plastic. Een verschil plexiglas en acrylglas is er dus eigenlijk niet. Dat plastic ziet er net zo uit als echt glas, maar het is een stuk minder breekbaar!
Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt. Je maakt een breeklijn in het materiaal en breekt het daarna recht af. Bij het breken kunnen fijne splintertjes vrijkomen, dus oogbescherming in de vorm van een veiligheidsbril is een must.
Voordeel: plexiglas is goedkoper
Plexiglas is namelijk een stuk goedkoper dan gewoon glas en makkelijker op maat te maken.
Het is raadzaam om de plaat ook aan de onderliggende zijde af te plakken met schilderstape, zeker bij dunnere platen (dunner dan 5 millimeter). Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor.
Voor het lijmen van plexiglas kunt u het beste speciale acrylaatlijm gebruiken, zoals Acrifix. Ook chloroform kunt u goed gebruiken voor het lijmen van plexiglas.
Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm. Acrifix heeft, anders dan bij andere lijmen, geen kleefkracht maar zorgt ervoor dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Daarom lijkt het verlijmen van plexiglas eigenlijk meer op lassen, dan op regulier lijmen.
Gegoten Plexiglas kun je schuren met een zware machine, geëxtrudeerd Plexiglas echter niet. Wanneer je geëxtrudeerd Plexiglas onder teveel druk schuurt met een zware machine, wordt er namelijk extra spanning/stress opgebouwd in de plaatrand.
Het is niet makkelijk om plexiglas te breken, hier is heel wat kracht voor nodig. Het is 30 keer zo slagvast als glas, maar als het eenmaal breekt dan ontstaat er één grote breuklijn.
Materiaalsoort(en)
Wanneer je echter een materiaal zoekt wat altijd met water in aanraking komt, zoals bij een aquarium of watertank, raden we je de materialen plexiglas, polycarbonaat, HDPE, HMPE of Hard PVC aan.
Plexiglas wordt vaak toegepast als beglazing, omdat het UV-bestendig is. Dit houdt in dat de platen niet verkleuren of bros worden door zonlicht. Gegoten plexiglas is over het algemeen volledig UV-bestendig, maar bij geëxtrudeerd plexiglas kunnen na jaren in de zon wel inwendige scheurtjes ontstaan.
Plexiglas heeft een beperkte temperatuurbestendigheid en kan niet tegen extreme temperaturen zoals bijvoorbeeld bij lassen. Bij hoge temperaturen kan plexiglas vervormen of smelten.
Deze heldere Plexiglas plaat – ook wel bekend als acryl, perspex of PMMA – van 4 mm dik, is 25 tot 30 keer sterker/slagvaster dan glas en daardoor ook een stuk veiliger. Plexiglas is een vrij harde kunststof en daardoor minder krasgevoelig.
Omschrijving plexiglas helder 2 mm
Het is niet zo helder als glas, maar wel veel goedkoper. Daarnaast is het lichter dan normaal glas en ongeveer 30 keer zo sterk.
Plexiglas (Acrylaat/Acrylglas/PMMA)
Plexiglas staat bekend als een glasvervanger. Het is namelijk 50% lichter van gewicht en 30 keer sterker dan glas. Daarnaast is Plexiglas veiliger dan glas, omdat het bij breuk in grote stukken breekt, terwijl glas grotendeels versplintert.
Zowel gegoten plexiglas als geëxtrudeerd plexiglas (budgetvariant) zijn geschikt om te buigen. Met de juiste ervaring en voorbereiding kunnen niet alleen professionals maar ook handige thuisklussers aan de slag met buigbaar plexiglas met bijvoorbeeld een verfbrander, warmtespiraal of heteluchtoven.
Plexiglas kan op verschillende manieren bewerkt worden. Zo is het mogelijk om Plexiglas te buigen, zagen, frezen, boren en lasersnijden. Voor het bewerken is het wel belangrijk dat de juiste Plexiglassoort wordt gekozen.
Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat plexiglas kan krimpen en uitzetten. Dit kan zo'n 3 à 4 mm per meter zijn.