Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Een wekadvies betekent dat iemand u 24 uur gaat controleren. De eerste 6 uur na het ongeluk controleert die persoon u elk uur, daarna elke 2 uur. Die persoon moet direct de huisarts of huisartsenpost bellen: als u niet goed wakker te krijgen bent.
Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is. Dit moet ook 's nachts gebeuren. De patiënt merkt zelf niet dat hij suf wordt. Het is dus belangrijk dat iemand anders dit om de 2 uur controleert.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Dit is het gevolg van een harde klap, stoot of val op uw hoofd. Meestal houdt u er geen blijvend letsel aan over. De ernst van een hersenschudding verschilt wel per ongeval.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Voor sommigen kan een hersenschudding echter weken of maanden symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, stemmingsproblemen, vermoeidheid en een verstoorde slaap.
Mogelijke gevolgen
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Adviezen direct na een val of klap op het hoofd
Kijk vooral de eerste 24 uur na het ongeluk goed hoe het met uw kind gaat. Als uw kind een bult of schaafwond op het hoofd heeft: Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten.
Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Het bekendste verband tussen boksen en hersenschade is al heel bekend. Dat is de zogenoemde boksdementie. Dat kreeg ook Muhammed Ali. Ook is er al een verband gelegd met klappen op 't hoofd en suïcidaliteit.
Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig. Kijk de eerste dagen niet te lang naar een beeldscherm, zoals de computer of tv. Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
De hoofdpijn kan verergeren door moeheid en stress. Slapen, rusten of even pauze nemen geeft verlichting. De hoofdpijn verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen of weken. Als de hoofdpijn niet vermindert of juist erger wordt, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.