In principe kan je altijd vochtwerende verf aanbrengen. Het werkt preventief en breng je best aan vóór dat er vochtproblemen optreden. Het beschermt muren, plafonds of zelfs vloeren tegen indringend vocht. Zeker bij vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken gebruik je best vochtwerende verf.
Als je specifieke verven gebruikt en de ondergrond is vorstbestendig, kan je vochtige (of natte) bakstenen muren verven in elke kleur die je wil. Daarvoor gebruik je een grondlaag Epofix en vervolgens werk je af met Coating M30. Vraag altijd eerst advies in de verfwinkel in je buurt.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
Behandelingen opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht moet er voor gezorgd worden dat het grondwater niet langer opgezogen wordt door je muren. Dit kan door middel van een vochtwerende gel die in de muren geïnjecteerd wordt. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd vochtbestrijder.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Wat is dat geval een betere oplossing bij waterschade is, is het gebruik van een isolerende waterbasis muurverf. Deze muurverf kan wél over rook-, roet- en brandschades, omdat de werking de vlekken 'isoleert'. Het weer doorslaan van de vlek wordt hiermee voorkomen en dat is natuurlijk wat je wilt!
Nadat u de waterbron heeft aangesproken, verwijdert u schilderijen en andere voorwerpen van de muur. Verwijder vervolgens lijstwerk, plinten en behang. Open ramen en deuren om het droogproces te versnellen. Gebruik ventilatoren om lucht te verplaatsen rond de vochtige muren.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Met Dryzone kan U zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht. Dryzone wordt geïnjecteerd in horizontaal geboorde gaten in een mortellaag. De actieve stoffen verspreiden zich in het metselwerk en vormen een duurzame waterkerende laag die het optrekken van vocht in de muur stopt.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Het gebruik van vochtwerende verf binnen zorgt ervoor dat de binnenwand beschermd is tegen indringend vocht. Daarnaast bedekt de verflaag ook ontsierende vochtkringen. Vooral in kamers waar veel condensatievocht ontstaat (denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer en de keuken), is vochtwerende verf erg interessant.
Vochtregulerende verf zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen (vochtregulatie). Dat betekent dat als er vocht in het hout zit of komt het vocht er weer uit kan door de verf laag heen. Je kunt vochtregulerende verf het beste vergelijken met een verbandgaasje.
goede voorbeelden van schimmelwerende verf zijn de Pastolex Super Acryl SW en de Sikkens Alpha Humitex. Op deze verf soorten hebben schimmels meer moeite om op te groeien. Verder blijft ventilatie wel het belangrijkste.
Maar wat is dampdoorlatende verf eigenlijk? Dampdoorlatende latex is een muurverf die de ondergrond niet afsluit, maar wel beschermd. Door het `open' karakter kunnen stucondergronden blijven ademen, Vocht kan wel uit de ondergrond, maar er niet in.
Omdat het in kelders veelal om betonnen, vochtige muren gaat, is niet elke soort verf geschikt. Daarom is er speciale, ademende kelderverf verkrijgbaar: ook wel epoxy genoemd. Dit is een vochtwerende verf die ondergrondse muren goed kan dichten.
De simpelste manier om het vocht aan te pakken is de temperatuur in uw kelder op een constant niveau te houden en de ruimte goed en regelmatig te ventileren. Het probleem van slechte afwatering kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren.
Om het probleem van opstijgend vocht goed aan te kunnen pakken, is er eigenlijk maar één effectieve methode die je zelf kunt uitvoeren: het injecteren van de muur. Bij het injecteren van muren worden er gaten in de muur geboord die geïnjecteerd worden met een waterafstotend injectiemiddel zoals Dryzone.
Muren injecteren
Bij deze methode wordt een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Een vochtexpert boort hiervoor enkele gaten in de muur met een tussenafstand van 10 cm. Om je muur professioneel te laten injecteren betaal je gemiddeld 100 euro per lopende meter.
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Maak de muur schoon, droog, stof- en vetvrij. Verwijder loszittend stucwerk, aanslag, zoutresten en schimmels. Vul gaten en scheuren met een geschikt vulmiddel. Vervolgens kunt u de betreffende muur gaan verven met een muurverf die vochtdoorslag voorkomt (en verkocht wordt door de betreffende bouwmarkt).
Een vochtige muur stukadoren is niet zonder risico. Het kan zijn dat de nieuwe bepleistering niet goed houdt, dat ze afbrokkelt tijdens het drogen of dat het ontstaan van schimmels zelfs bevorderd wordt. Het kost veel tijd om de muur te laten uitdrogen. Hiervoor moet je rekenen op 1 maand per cm muurdikte.
Als eerst is het belangrijk dat de oorzaak van de lekkage is opgelost. Daarna kan je deze schilderen met een isolerende muurverf. Een goed voorbeeld hiervan is de Pastolex Renovatie muurverf. Behandel het gehele oppervlak met deze verf om een eventueel kleur verschil te voorkomen.
Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen. Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
Eenmaal binnen trekt het vocht in uw vloer, plafond of muren. Des te groter de hoeveelheid vocht in een muur, plafond of vloer, des te sneller zal de schimmel zichtbaar worden. Ook kan er zwamvorming op de muren ontstaan, als gevolg van de hoge concentratie vocht in uw muren.