Betrouwbaarheid is een goede eigenschap, ook op het werk. In veel vacatures zie je dit als functie-eis staan. Als ernaar gevraagd wordt tijdens jouw sollicitatie, wil je kunnen overtuigen dat jij betrouwbaar bent.
Betrouwbaarheid is de mate van eerlijkheid of geloofwaardigheid van een persoon. Een beeld van de betrouwbaarheid van iemand krijgt men door middel van de omgang met iemand, waarbij levenservaring een belangrijke rol speelt.
Kernkwaliteiten: kernkwaliteiten zijn volgens Ofman jouw kerneigenschappen. Ze komen dus echt vanuit jouw kern en zijn daarmee meer nature dan nurture (oftewel: aangeboren). Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten.
De valkuil van betrouwbaar is er dus wel. Wanneer je te betrouwbaar bent, word je naïef of kwetsbaar. Misschien soms te degelijk, dogmatisch, te principieel of zelfs saai of te braaf.
Geduld of geduldig is een eigenschap of kernkwaliteit. Ben je geduldig? Dan beschik je over een natuurlijke rust om jouw werk te doen of om zaken eens goed te bekijken en onder de loep te nemen. Woorden als rust, tijd nemen, concentratie, niet onder druk laten zetten, horen bij de eigenschap geduld.
betrouwbaar (bn) : beproefd, bonafide, degelijk, deugdelijk, duurzaam, eerlijk, feilloos, getrouw, integer, onkreukbaar, solide, veilig, vertrouwd.
De meest gangbare definitie van vertrouwen omvat doorgaans de volgende elementen: Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep. Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.
Loyaal betekent dat je trouw bent. Je kunt loyaal zijn aan iemand (een persoon) bijvoorbeeld in jouw privé-omgeving (partner, ouders of kinderen) maar jouw loyaliteit kan zich ook uiten aan de organisatie waar je werkt (organisatieloyaliteit), aan jouw klanten, aan jouw baas of aan jezelf.
Je partner is altijd eerlijk in waar hij is en met wie.
Hij is altijd eerlijk over waar hij is, met wie hij is en je krijgt vaak meer informatie dan waar je om gevraagd hebt. Sterker nog, vaak hoef je niet eens te vragen waar je lief uithangt; dat vertelt-ie zelf wel.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
Voor de een zal het veiligheid en bescherming zijn, voor een ander is het misschien dat hij precies weet waar hij aan toe is. Vertrouwen opbouwen draait om vertrouwen krijgen en vertrouwen geven. Wat hiervoor enorm helpt is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
U bent geloofwaardig als u ook in anderen gelooft en dit uitdraagt. Om geloofwaardig over te komen is het niet alleen belangrijk wat u zegt en waar u voor staat. Uw hele manier van doen moet uitstralen dat u geloofwaardig bent en dat ook in uzelf gelooft. Zorg dat uw lichaamstaal aansluit op uw woorden.
Waarom is betrouwbaarheid zo belangrijk? Zonder vertrouwen konden we er niet van uitgaan dat vliegtuigen, treinen en bussen op tijd komen. Ze zouden dan regelmatig te laat komen. Zonder vertrouwen kunnen we er niet van uitgaan dat anderen hun werk goed doen en dat bijvoorbeeld de bruggen overeind blijven.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Een ander antwoord zou kunnen zijn: 'je krijgt vertrouwen door goed te luisteren naar wat voor de ander belangrijk is en door transparant te zijn over de afwegingen die je maakt die het belang van de ander raken'.
Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat. Weten in welke situaties je tot je recht komt welke situaties je wellicht kwetsbaar bent en hulp nodig hebt.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, liegt niet, houdt woord, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.
Validiteit is de mate waarin je resultaten geldig zijn en overeenkomen met de werkelijkheid. De validiteit kan worden onderzocht door te bepalen of je daadwerkelijk hebt gemeten wat je wilde meten, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar je onderzoeksopzet en meetinstrumenten.
Je houdt vast aan je ambities en je stopt pas als je jouw doelstellingen hebt bereikt. Doorzettingsvermogen heeft herkenbare synoniemen zoals standvastigheid, veerkracht en vastberadenheid. Het komt allen neer op blijven doorgaan, ondanks moeilijkheden of tegenslagen, totdat je uiteindelijk succes behaald.