Waarom warmtepomp niet binnen?

De buitenunit van een warmtepomp vangt warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Het is dus belangrijk dat je de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst. Op deze manier voorkom je dat warmte een te grote afstand moet overbruggen en daarom verloren gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 040warmtepomp.nl

Waarom staat een warmtepomp niet binnen?

Om de duizenden kuubs lucht door het apparaat te krijgen zijn aan de achterkant en zijkant twee enorme kanalen noodzaak: 70 cm doorsnede. Daardoor kan het toestel eigenlijk alleen maar in de hoek van een pand staan. En de geluidsdiscussie verplaatst zich naar binnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op installatie.nl

Kan een warmtepomp ook binnen staan?

Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnen unit van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. De kelder of zolder is ook een goede mogelijkheid om de warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed zijn geïsoleerd en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepompbron.nl

Waar plaats je de binnenunit van een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een binnen en buiten unit. De binnen unit wordt meestal geplaatst op de plek waar de cv-ketel staat. De binnen unit wordt meestal geplaatst op een plek met een stevige ondergrond of wordt bevestigt aan de muur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepomp-info.nl

Kan een buitenunit ook binnen?

De IDRA-range bestaat uit een watergekoelde buitenunit die binnen kan worden opgesteld, op elke beschikbare en geschikte plek. Die locatie hoeft niet bij een buitenmuur te zijn, want voor het afvoeren van de condensorwarmte wordt geen lucht maar water gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op koudeenluchtbehandeling.nl

Mythes/commentaren over warmtepompen, een eerlijk verhaal van een bezitter en installateur.

27 gerelateerde vragen gevonden

Waarom staat een warmtepomp buiten?

De buitenunit van een warmtepomp vangt warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Het is dus belangrijk dat je de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst. Op deze manier voorkom je dat warmte een te grote afstand moet overbruggen en daarom verloren gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 040warmtepomp.nl

Wat is de beste plek voor een warmtepomp?

De kelder is meestal de beste plaats om een warmtepomp te laten plaatsen. De kelder is van nature vrij goed geïsoleerd, waardoor je in je leefruimtes geen geluidsoverlast ervaart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vasco.eu

Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

Warmtepomp zonder buitenunit

Een lucht/water warmtepomp bestaat namelijk altijd uit een binnen- en buitenunit. Dit type warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.volthera.nl

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast warmtepomp?

Zo voorkom je geluidsoverlast van de warmtepomp
  1. Plaats de buitenunit van de warmtepomp bij voorkeur niet aan muren van verblijfsruimten.
  2. Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.
  3. Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp?

Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.regionaalenergieloket.nl

Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kemkens.nl

Heeft een hybride warmtepomp altijd een buitenunit?

De hybride warmtepomp met een combinatiesysteem heeft een binnenunit en een buitenunit. Dit betekent dat het zowel warmte kan onttrokken aan de ventilatielucht, als aan de buitenlucht. Hiermee kunnen je woning en het sanitair water worden verwarmd. Daarnaast is de warmtepomp ook aangesloten aan de CV ketel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alphaventilatie.nl

Hoe ver moet een warmtepomp van de scheiding staan?

Als de warmtepomp bijvoorbeeld dicht bij een gevel staat, levert die gevel soms geluidsweerkaatsing op naar de buren. Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepompvergelijker.nl

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Enkele nadelen

De verwarming via een warmtepomp gebeurt bij lage temperatuur. Daardoor is de opwarming wat trager en is er een grotere dimensie van de radiatoren of het vloeroppervlak (bij vloerverwarming) nodig. Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ecoheating.be

Kan een hybride warmtepomp ook binnen staan?

Binnen en buiten de woning voldoende ruimte nodig om de binnen- en buitenunit van de warmtepomp te kunnen plaatsen. Binnen heb je beperkte ruimte nodig maar wel zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Kan warmtepomp in garage plaatsen?

U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikwoonleefzorg.nl

Is lawaai van een warmtepomp overdreven burenhinder?

De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntipsenadvies.be

Waarom draait warmtepomp s nachts?

Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hs-cs.nl

Waarom maakt een warmtepomp lawaai?

Het klopt dat warmtepompen, net als veel andere huishoudelijke apparaten, geluid maken. Het geluid komt voornamelijk af van de compressor. Deze zuigt lucht aan vanuit de omgeving en zet er druk op. In feite creëert het luchtdruk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.energiebespaarders.nl

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op daikin.be

Kan een warmtepomp op het dak?

De warmtepomp op uw dak plaatsen is een steeds populairdere oplossing. Dit omdat de leiding van de cv ketel meestal op de zolder bevind en steeds meer leveranciers bieden speciale dak units aan. Het is een fijne oplossing, het is mooier en het geluidoverlast is minder omdat de warmtepomp verder staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepomp-info.nl

Kan een warmtepomp zonder vloerverwarming?

Soms laat de situatie in je woning het eenvoudigweg niet toe. Bijvoorbeeld omdat de opbouwhoogte te beperkt is. Toch is het ook zonder vloerverwarming mogelijk om een warmtepomp op vol vermogen te laten renderen. Je kan dan kiezen voor grotere radiatoren of voor speciaal ontwikkelde lage temperatuur radiatoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ecoheating.be

Hoe groot is de binnenunit van een warmtepomp?

De binnenunit van een warmtepomp lijkt qua omvang op een cv-ketel, met afmetingen in de ordegrootte 80 cm hoog, 40 cm breed en 40 cm diep. In sommige gevallen kan je bij een hybride opstelling jouw bestaande cv-ketel behouden; in dat geval komt er een -qua omvang- vergelijkbaar apparaat naast te hangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepompvergelijker.nl

Kan je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

Warmtepomp in een bestaande woning: geen probleem!

Waar de cv-ketel jouw huis verwarmt met aardgas, doet de warmtepomp dit door warmte uit de buitenlucht, de bodem of uit oppervlaktewater te trekken. Gelukkig is het meestal geen enkel probleem om een warmtepomp te plaatsen in een bestaande huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 040warmtepomp.nl

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een binnenunit heeft u nodig bij de bodem en buitenlucht warmtepomp. Gemiddeld genomen maakt deze 40 tot 50 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met een splinternieuwe cv-ketel. In nieuwe en bestaande woningen zou dit dus niet tot extra geluidsoverlast moeten leiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.regionaalenergieloket.nl

Populaire vragen