Onze neiging tot plezier komt volgens Freud voort uit ons onbewuste ik, en de natuur heeft ons dit mechanisme meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale behoeftes, zoals eten, drinken en seks. We vinden die dingen lekker en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.
Leren genieten kan je doen door in het nu te denken, het verleden is namelijk al geweest en de toekomst moet nog komen. Leef dus in het nu en geniet van wat je nu meemaakt. Kijk wat vaker om je heen, geniet daarvan. Leer om de omgeving te ervaren, dus neem het echt waar en kijk wat je mooi of leuk vindt.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Waarom zijn plezier en geluk zo belangrijk? Plezier maken zorgt voor een gelukkig gevoel. En het gevoel van geluk heeft een positieve uitwerking op onze gezondheid.
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Kom in contact met hoe je je voelt.
Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of te doen wat bij je past, omdat je gewoon geen idee hebt wat je wilt of wat je nodig hebt. Vraag je zelf een paar keer per dag: hoe voel ik me nu, waar heb ik de meeste behoefte aan?
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Terwijl je aan het afrekenen bent met nutteloze ballast uit het verleden, kun je eens onderzoeken hoe je je leven wat spannender kunt maken. Door dingen te doen die je nooit eerder hebt gedaan ervaar je meer spontaniteit en avontuur. Bovendien vergroot je je comfort-zone. Doe dingen die je anders niet zo snel zou doen.
Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.
Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken. Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.
Jezelf hervinden heeft grotendeels te maken met de durf om voor jezelf op te komen. Ga eens echt voor de dingen die jij leuk vindt. Stel, je hebt altijd al eens willen disco-rolschaatsen, maar je partner verklaart je voor gek. Stop dan met pleasen, maar ga naar die rolschaatsbaan!
In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft, kortom dat je 'congruent' bent. Dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. En dat je soms dingen niet bereikt en nog steeds vrede hebt met jezelf.
Een spiegel zijn voor haar eigen kracht door haar te laten vertellen, door met haar te lachen, door niets anders te doen dan normaal. Door haar te laten voelen hoe krachtig ze is. Gewoon, door onze vriendschap te koesteren. Door dichtbij mezelf te blijven en met haar te praten over vertrouwen in het leven.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide? Bel of chat dan met de hulplijn.