Wat is een eilandpleister? Een eilandpleister is een groot formaat pleister die geschikt is voor grotere schaaf- en snijwonden. Doordat de eilandpleister de wond beschermt tegen onder andere vuil, vocht en bacteriën zal de wond sneller genezen.
Bij een oppervlakkige schaafwond kan er een normale pleister worden gebruikt. Zorg ervoor dat deze groot van maat geknipt wordt met een Hansaplast pleister omdat, een schaafwond meestal van een groot oppervlak is. De diepe schaafwond kan het beste worden verzorgd met een zalfkompres om het helingsproces te versnellen.
Een wondpleister is in principe geschikt bij alle wonden die niet moeten worden gehecht. Wanneer een wond te groot is, denk aan een grote open wond, zal een wondpleister niet volstaan om de wond goed te laten helen. In principe kunnen wondpleisters bij bijna elke wond worden gebruikt.
De eilandpleisters zijn verkrijgbaar in vijf afmetingen: 5×7, 6×10, 10×15, 10×20 en 10×25. De eilandpleisters zijn verkrijgbaar per 25 of 50 stuks.
De Kruidvat Eilandpleisters hebben een extra groot wondkussen en een speciale bovenlaag die niet aan de wond blijft kleven. De Kruidvat Eilandpleisters hebben een huidvriendelijke kleefrand.
Hoe vaak moet ik een eilandpleister vervangen? Wegens hygiënische redenen raden wij u aan een eilandpleister net zoals normale wondpleisters dagelijks te vervangen. Wanneer u de eilandpleister vervangt kunt u de tijd nemen om de wond voorzichtig te reinigen en houdt u de wond schoon.
Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
De met lijm bedekte wond ziet er meestal uit als een droog korstje. Krab of peuter niet aan de lijm en smeer de huid rondom de lijm niet in met zalf of creme. Houd de wond 3 dagen droog. Daarna mag u kort (maximaal 10 minuten) douchen.
Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje. Zodra de randjes van de huid loslaten, trek je de pleister langzaam verder los.
Op lichaamsdelen zoals de vinger, waar vuil de wond eenvoudig kan besmetten, dienen de pleisters bij voorkeur dagelijks te worden vervangen.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing.
Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt. Bij natte wonden, bijvoorbeeld wonden die nog enige tijd bloeden of waar vocht uit komt, kan het helpen om de pleister in het begin regelmatig te vervangen.
Een pleister voor elke wond
Horecapleister, heeft een opvallend blauwe kleur zodat deze makkelijk terug te vinden is mocht hij onverhoopt in het voedsel terecht komen. Eilandpleister, is rechthoekig of vierkant van vorm met aan alle zijden een plakrand.
Wil je een vlotte genezing en zo weinig mogelijk litteken, dan kan je de wonde het best met een zalf insmeren en met een pleister bedekken.” In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken.
Op de Spoedeisende Hulp is uw wond behandeld. De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Hansaplast Aqua Protect pleisters zijn waterdicht en geschikt voor het bedekken van alle soorten kleine wondjes. De flexibele, waterdichte pleister beschermt de wond volledig tegen water tijdens het zwemmen, douchen of baden. Het niet klevende wondkussen beschermt de wond en werkt schokdempend.
Hansaplast Pleisterspray beschermt tegen kiemen en bacteriën. De spray geeft een handige en transparante wondbescherming. De op de wond gesprayde laag is flexibel en kan zelfs worden aangebracht op lastige of moeilijk bereikbare plaatsen. De laag is waterdicht en biedt meerdere dagen bescherming.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.
In principe dagelijks. Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'. Onder in de opperhuid liggen pigment vormende cellen.
De pleister mag niet op een rode, geïrriteerde of verwonde huid geplakt worden of op een plek waarlangs nauwsluitende kleding wrijft. Plak een nieuwe pleister binnen 14 dagen niet op precies dezelfde plaats. Dit kan voor huidirritatie zorgen.
Bij een blarenpleister is het belangrijk dat de pleister niet aan de wond kan gaan vastkleven. De hydrogel blarenpleisters in ons assortiment houden de wond vochtig, waardoor verkleving is uitgesloten.
De anticonceptiepleister is erg betrouwbaar. Als je de pleister elke week vervangt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3%. Omdat je met de pleister wel gebruiksfouten kunt maken en deze bijvoorbeeld kunt vergeten, raakt toch 7% zwanger.