Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het een Hollandse uitvinding is (uit de 17e eeuw om precies te zijn), Belgen vinden dat zij jenever hebben ontdekt. Sinds 2008 heeft jenever een beschermde geografische aanduiding: het mag dus alleen in Nederland, België en enkele Duitse en Franse provincies geproduceerd worden.
Jenever (Middelnederlands: genever) is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre), het noordwesten van Duitsland als Korngenever of kortweg Korn en in andere delen van Westfalen en aan de Nederrijn als Wacholder.
Een oud-Hollandsch product
Oude en jonge jenever mag volgens Europese wetgeving alleen in België en Nederland geproduceerd worden, op de productie van deze drank zit dus een beschermde geografische aanduiding. Jenever is dan ook een typisch product van de lage landen.
Van origine is Jenever ontstaan als een medicinaal drankje als gevolg van verschillende pestepidemieën in de middeleeuwen. Vanwege de geneeskundige werking van kruiden, in dit geval jeneverbessen, werden deze toegevoegd aan brandewijn dat gedronken werd voor medicinaal gebruik.
Binnenlands gedistilleerd is de verzamelnaam van sterke drank die in Nederland worden gedistilleerd. De meest bekende soorten zijn jonge en oude jenever, vieux, korenwijn en beerenburg.
Binnenlands gedistilleerd is op de drankenkaart van een Nederlands café sterkedrank die in Nederland is gedistilleerd. Hieronder worden meestal korenwijn, vieux en bovenal jonge en oude jenever begrepen. Binnenlands gedistilleerd is meestal wat goedkoper dan "buitenlands gedistilleerd" (whiskey, wodka, enzovoorts).
Jenever is een zuiver distillaat op basis van graan of melasse, jeneverbessen en kruiden. En het is oer-hollands, al zijn de meningen over de oorsprong verdeeld. Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het een Hollandse uitvinding is (uit de 17e eeuw om precies te zijn), Belgen vinden dat zij jenever hebben ontdekt.
Jenever kennen we al sinds 1650 maar Corenwyn komt pas op de markt rond 1880. De stap van Jenever naar Gin is eigenlijk heel klein. Al in 1688 wordt door Willem III Jenever geïntroduceerd in Engeland en dat wordt de voorloper van de hedendaagse Gin.
Het verschil tussen Gin en Jenever
Simpelweg is de overeenkomst tussen gin en jenever de jeneverbes. Het verschil zit in de soort alcohol. Gin moet worden gemaakt met neutrale alcohol, jenever met graan alcohol. Neutrale alcohol wordt gedistilleerd tot 96%, net als bij wodka.
De populariteit van Gin begon in Engeland nadat Jenever vanuit Nederland werd geïntroduceerd. Hoewel het eerder was begonnen, greep het pas echt aan toen Willem van Oranje (ja ... de Nederlandse!)
Wanneer je 'jenever' naar het Engels vertaald krijg je 'gin'; ook die drank ontleent zijn smaak aan de jeneverbes.
Gin - Oorsprong
Vaak wordt gin als een typisch Engels drankje beschouwd, maar de roots van gin liggen eigenlijk in Nederland. Want gin is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. Gin ontstond dan ook oorspronkelijk in de 11e eeuw waar Italiaanse monniken slechte 'spirits' distilleerden.
Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever werd bekroond tot 'World's Best Genever'. De distillatentak van Jopen heeft, net als de craft brouwerij, kwaliteit hoog in het vaandel staan. Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever mag zich de beste jenever ter wereld noemen.
Hartevelt Mixed Drink Jonge Jenever Cola 250ml.
In sterke drank zit meer alcohol dan in bier, maar je drinkt er minder van.
Jenever (of genever) is een alcoholische drank die voornamelijk in Nederland en België wordt gemaakt.
Over het algemeen lijkt het voor je gezondheid niet uit te maken of je bier, wijn of sterke drank drinkt. Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken en ieder standaardglas alcohol bevat 10 gram pure alcohol.
Brandewijn. Het verhaal begint met jenever, of eigenlijk, met brandewijn. Brandewijn is gedestilleerde wijn en bevat zo'n 35 tot 40 % alcohol.
Jonge en oude jenever wordt meestal gemaakt van neutrale alcohol, vervaardigd uit granen of melasse. Als er graanjenever op het etiket staat is deze, net als Korenwijn, enkel van graanalcohol gemaakt. Jenever staat ook wel bekend als Dutch gin, genever water, een jonkie of een neut.
Gin wordt vaak gezien als een typisch Engels distillaat, maar komt oorspronkelijk uit Nederland. Men zegt vaak dat het de Engelse variant van jenever is, maar dat is niet helemaal waar. Al hadden de Britten dat vast graag gewild. We zeggen liever dat jenever de grootvader van gin is.
De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden. Daarnaast helpt het bij het verminderen van ontstekingen en het tegengaan van huidveroudering. De jeneverbessen waarvan onze kwalitatieve gin wordt gemaakt, bevatten flavonoïden.
Wodka wordt gedistilleerd uit zetmeel-of suikerhoudende basis ingrediënten. In moderne wodka's gaat het over het algemeen graan, rogge of zetmeel uit aardappelen. Maar je kunt eigenlijk vanalles gebruiken: suikerbiet, sojabonen, druiven, rijst en soms zelfs houtpulp.
Een Kopstoot is een drankje dat 'hard' aankomt en bestaat uit een goed glas bier en een glaasje jenever.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Oude jenever bevat maximaal 20 gram suiker per liter en minstens 35% alcohol. De drank bestaat volgens oud recept voor minimaal 15% uit moutwijn, waardoor deze jenever een vollere smaak krijgt. Om de kleur iets geler en de smaak iets zoeter te maken, wordt er soms karamel toegevoegd.