Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Tegen de leeftijd van 2 maanden kunnen baby's voorwerpen – en mensen – zien tot op een afstand van 45 centimeter . Dat betekent dat je nog steeds redelijk dichtbij moet komen, maar je baby zal je gezicht redelijk goed kunnen zien terwijl je hem voedt. Ze moeten ook bewegingen kunnen volgen als je dichtbij loopt. Het gehoor van de baby verbetert ook.
Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk tussen 3 en 6 maanden. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.
Ontwikkeling baby 2 maanden
Liggend op de buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs verder. Goed aanmoedigen, die krachtpatser van je! Je baby van 2 maanden vindt het leuk om rechtop gehouden te worden en maakt bewegingen met zijn hoofd en nek.
Dit ziet een baby van 3 maanden
De kegeltjes in de ogen zijn nu gerijpt en je uk kan kleuren zien, beginnend met rood en groen, andere kleuren volgen later. Een rood-zwart gestreepte knuffel is hierdoor juist nu interessant. Ook kan je kleintje nu met beide ogen gecoördineerd naar 1 punt kijken.
Een week na de geboorte begint uw baby langzaam kleurenzicht te ontwikkelen. Ze kunnen ook ongeveer 8 10 10 centimeter ver kijken. Als een baby zes weken oud is, kan hij ongeveer 30 centimeter ver kijken.
5 tot 8 maanden
Pas rond de vijfde maand zijn de ogen in staat samen te werken om een driedimensionaal beeld van de wereld te vormen en diepgaand te gaan zien. Hoewel het kleurzicht van een kind niet zo gevoelig is als dat van een volwassene, wordt algemeen aangenomen dat baby's vanaf de leeftijd van 5 maanden al een goed kleurenzicht hebben.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
Sommige baby's van 2 maanden doen het het beste als ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed gaan. Wanneer ze na 20.00 uur worden opgehouden, beginnen deze baby's kieskeurig en oververmoeid te worden. Aan de andere kant gedijen sommige baby's van twee maanden goed met een dutje rond 19.00 uur en bedtijd tussen 20.00 en 22.00 uur. Het gaat erom te ontdekken wat voor uw baby werkt.
Groei en ontwikkeling
Baby groeit en groeit, met twee maanden oud weegt hij net geen 5 kilo, en meet hij gemiddeld tussen de 54 en 58 centimeter. Wat meer is, de omtrek van zijn schedel is nu 38 centimeter.
Waar slaapt je baby als je op visite gaat? Als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de reiswieg van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de reiswieg liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.
Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies.
Hoeveel oogcontact is normaal voor baby's? De waarheid is dat er geen eenvoudig antwoord is, omdat elk kind anders groeit. Deze algemene regels zouden echter alle zorgen kunnen wegnemen: Kwaliteit boven kwantiteit – Een paar seconden goede verbinding meerdere keren per dag kan voldoende zijn.
Wanneer herkennen baby’s hun vader of moeder? Baby's kunnen hun ouders al vrij vroeg herkennen – al vanaf de leeftijd van 4 dagen . Door oogcontact te maken met uw baby tijdens de voedingstijden, knuffelsessies en gedurende de dag, helpt u uw kind uw gezicht te onthouden en u te leren vertrouwen.
Je kunt de 4 uur slaap per dag bij een baby van 2 maanden het best verdelen over 3 tot 4 uur per dag. Gebruik vooral de middag om je kleine wat langer te laten slapen. Dat zal in het begin een uitdaging zijn, omdat baby's van die leeftijd vaak maar 20 tot 45 minuten slapen en dan weer wakker worden.
Spelontwikkeling 0-3 maanden
Voor de kleinste baby's draait 'spelen' vooral om contact maken met de ouders. Dat doe je door hem aan te raken, met hem te knuffelen, tegen hem te praten en zingen. Praten en zingen tegen je kind stimuleert al van jongs af aan zijn taalontwikkeling.
De meeste baby's van 2 maanden oud hebben 4 tot 5 dutjes per dag nodig. Hoeveel dutjes uw baby elke dag zal doen, hangt af van de lengte van de dutjes en de hoeveelheid wakkere tijd tussen de slaapperioden. Kinderen van twee maanden hebben doorgaans 45 minuten tot 1,75 uur wakkertijd nodig tussen de slaapperioden.
Uw kind van twee maanden heeft 16 tot 20 uur slaap nodig gedurende een periode van 24 uur. Uw kind van 2 maanden krijgt waarschijnlijk 's nachts nog steeds regelmatig voedingen en een daarvan valt waarschijnlijk rond 4-5 uur 's ochtends. Als u uw kind van 2 maanden later dan 6 uur 's ochtends voedt, wilt u haar misschien om 7 uur 's ochtends wakker maken, zodat uw dag goed kan beginnen.
Uw baby kan eens in de paar uur tot slechts eens in de vier tot zes uur plassen. Als je jezelf afvraagt: "Hoeveel natte luiers produceert een baby van twee maanden", is er geen exact aantal, aangezien elke baby anders is . Minder dan zes natte luiers kunnen echter een teken zijn van milde uitdroging.
Volgens de wetenschap kun je je pasgeboren baby niet te veel knuffelen . In plaats daarvan is aanraking cruciaal voor de ontwikkeling van een baby en heeft het zelfs behoorlijk grote voordelen als het gaat om de ontwikkeling van de hersenen. Onderzoek naar de ontwikkeling van zoogdieren heeft aangetoond dat baby's van primaten de voorkeur geven aan fysieke nabijheid boven het zoeken naar voedsel.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Til uw pasgeboren baby niet bij of onder de armen op
De hoofd- en nekspieren van uw baby zijn de eerste maanden erg zwak. Als u ze bij of onder hun armen oppakt, loopt u het risico hun armen of schouders te verwonden. Erger nog, hun hoofd zal bungelen en rondslingeren, wat mogelijk hersenletsel kan veroorzaken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Baby's kijken langer naar knappe gezichten, blijkt uit onderzoek. Als je baby je lang aanstaart, kan het best zijn dat hij wil zeggen: 'Wat ben jij mooi.