Het woord pinnen kennen ze in België niet. Je kunt geld afhalen met je bankkaart, of je kunt in de winkel betalen met bancontact.
Kinderen in Vlaanderen krijgen op school te horen dat ze hun stoel onder de bank moeten schuiven. Met de bank wordt in dit geval de tafel in het klaslokaal bedoeld. En wat we in Nederland een bank (om op te zitten) noemen, is in het Vlaams een zetel.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Voor dat voorwerp wordt in België (vooral in de gesproken taal) ook het woord tas gebruikt. Tas in de betekenis van kop(je) is echter geen standaardtaal. Tas is wel standaardtaal in de betekenis van 'zak', ' handtas'.
De meest informele aanhef is een aanhef met een begroeting als Beste, Dag, Hallo of Hoi in combinatie met de voornaam.
Het Vlaams woordenboek » plezant.
Vlamingen en Nederlanders spreken Nederlands. Toch verschillen de standaardtaal in Vlaanderen en Nederland aanzienlijk. Het duidelijkste onderscheid zit 'm in de typerende tongval: Vlamingen spreken met een Vlaams accent, Nederlanders hanteren dan weer hun kenmerkende, sappige uitspraak.
Wateren, urineren, plassen. De tweede uitspraak (pissen dus—noot van B.C.) gold in beschaafde gezinnen als gemeen.
Merci wordt wel in typische, bijna idiomatische Vlaamse uitdrukkingen en contexten gebruikt(soms ook pejoratief of diminutief).
Zeker en vast is standaardtaal in België. De uitdrukking wordt in België vooral gebruikt om een stelling te bekrachtigen of om een vraag bevestigend te beantwoorden. In Nederland is zeker en vast ongebruikelijk. We gaan zeker en vast terug naar dat hotel in de bergen, want het was er superleuk.
In België betekent het woord 'lopen' namelijk 'rennen'. En gewoon rustig wandelen? Dat noemen ze bij onze zuiderburen 'stappen'.
De uitdrukking "iets tussen de soep en de patatten doen" verwijst naar onze oude, monotone eetgewoontes. Het betekent zoveel als een tussendoortje, iets even tussendoor doen.
Uit kaartje 1 blijkt dat in het Limburgs voor glijbaan vooral roetsjbaan, met de verkorting roetsj, wordt gebruikt, en dat er daarnaast ook gezegd wordt sleur(baan), schijvel, schrikkel, voorts schuifaf en ritsaf en dat tot slot samenstellingen met berg worden gebezigd: reddeberg, schroevelberg en ritsberg.
37% gebruikt daarbij godver(domme), 12% onnozelaar, 11% zot, 7% idioot en 6% pipo.Andere vaak gebruikte 'scheldwoorden' zouden volgens De Lijn bloempot, grasgeit, platte pannenkoek en koekappel zijn.
Het is een positieve en liefkozende omschrijving voor een “brokje energie”, een “spring-in 't veld”, een kind waarbij je ogen op je rug moet hebben, een lieve vrouwelijke rakker.
Wi is een bevestigend partikel, dat net als de AN-tegenhanger hoor gebruikt wordt om in mededelende zinnen de inhoud extra te bevestigen. In een zin als Je mag het niet vergeten, wi! krijgt de hoorder door die wi nog eens een extra aanmaning om de mededeling zeker ter harte te nemen.
Het Vlaams woordenboek » bleiten.
In België hebben voormiddag en namiddag betrekking op respectievelijk het tweede deel van de ochtend (ongeveer 9-12 uur) en de tijd tussen het middaguur en het begin van de avond (ongeveer 12-18 uur). Voormiddag en namiddag worden in België met de klemtoon op de eerste of de tweede lettergreep uitgesproken.
Vlamingen zijn de inwoners van het huidige Belgische gewest Vlaanderen. De term 'Vlaming' kan vervolgens ook betrekking hebben op verschillende groepen en personen: Een lid van de Vlaamse Gemeenschap.
Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen. In Wallonië geven ook mannen elkaar een kus, in Vlaanderen geven mannelijke vrienden sneller een hand. Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven.
Vandaag is het Nederlands de officiële taal in Vlaanderen en het Frans de officiële taal in Wallonië, maar dat is niet altijd zo geweest. Aan de erkenning van het Nederlands als bestuurstaal in Vlaanderen is een lange strijd vooraf gegaan.
Het is een typisch voorbeeld van pseudo-Belgisch-Nederlands. We zeggen wel 'goedemorgen/goeiemorgen' en 'goedenavond/goeienavond', maar nooit 'goedenamiddag' en ook niet 'goedemiddag'. 'Goedemiddag' zeggen alleen Vlamingen die Nederlands kunnen spreken, wanneer ze Nederlands spreken.