Wie informeert de erfgenamen?

De notaris zal de erfgenamen volgens het testament informeren. Hij zal zijn best doen de erfgenamen op te sporen, maar hoeft niet de wereld af te zoeken naar een onvindbare erfgenaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wie contacteert erfgenamen?

Contacteer een notaris om de verdeling van de nalatenschap minnelijk te proberen regelen. De notaris kan voor jou de andere erfgenamen opsporen en contacteren. Ook kan de notaris nagaan of de overledene een testament maakte. Meestal zal de notaris een inschatting kunnen geven over wat je kan verwachten van de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op va-advocatenkantoor.be

Hoe toon je aan dat je erfgenaam bent?

In een testament kan zijn vastgelegd wat er na overlijden met de bezittingen van de overledene zal gebeuren, maar dit is niet wettelijk verplicht. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet of u erfgenaam bent en op welk deel u recht heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op westlandpartners.nl

Wie informeert de notaris bij overlijden?

De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wie wordt automatisch verwittigd bij overlijden?

De burgerlijke stand

Een overlijden moet zo snel mogelijk aangegeven worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Je kan dit zelf doen of laten regelen door je begrafenisondernemer. De burgerlijke stand zal onder andere het ziekenfonds van de overledene informeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coronadirect.be

Wie zijn mijn ERFGENAMEN?

20 gerelateerde vragen gevonden

Kan een erfenis zonder notaris regelen?

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoe lang na overlijden bericht van notaris?

De notaris die executeur is, hoeft je niet binnen enkele dagen op de hoogte te stellen. Maar binnen een paar weken na het overlijden hoor je wel een bericht te krijgen van de notaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infotaris.nl

Wie regelt alles na mijn overlijden?

Executeur regelt zaken rondom erfenis

De begrafenis of de crematie. Maar ook betaling van schulden en verdeling van goederen. U kunt in uw testament iemand aanwijzen die de erfenis regelt: een executeur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie moet erfenis afwikkelen?

Een executeur kan benoemd zijn om de uitvaart te regelen, de nalatenschap te beheren of om deze ook af te wikkelen. Als er geen wettelijke verdeling is en wel meerdere erfgenamen, dan moet de nalatenschap verdeeld worden. De notaris kan betrokken zijn bij onderdelen of de hele afwikkeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Hoe weet je dat je iets erft?

Met een 'verklaring van erfrecht' bewijst u wie de erfgenamen zijn. De notaris maakt dit officiële document. Hierin staat of de overleden persoon een testament had en of de erfgenamen de erfenis hebben geaccepteerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe weet je of je wat erft?

Als nalatenschap wordt beschouwd alles wat de erflater heeft nagelaten: een saldo van bezittingen en schulden. De nalatenschap bestaat uit alles wat de overledene heeft nagelaten: bezittingen en schulden. Dit wordt ook wel de boedel genoemd. De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Hoe weet de Belastingdienst dat ik een erfenis hebt gekregen?

Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Hoe lang duurt het voordat je de erfenis krijgt?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Waar kan ik vinden of ik recht heb op een erfenis?

Je kan in een databank opzoeken of er nog een erfenis op je te wachten staat. Dat bestand heet de consignatiekas. Zo kan je gratis uitzoeken of er nog ergens een erfenis op je staat te wachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Hoe worden erfgenamen opgespoord?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wat gebeurt er met de bankrekening bij overlijden?

Navraag doen bij banken

Soms is het na iemands overlijden niet duidelijk of en waar hij of zij een bankrekening had. Dan kan je via slapendetegoeden.nl in één keer navraag doen bij de grootste en bekendste Nederlandse banken. Alleen erfgenamen en executeurs kunnen die navraag doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat gebeurt er met je bankrekening na overlijden?

Als iemand overlijdt, moet je dit melden aan de bank. Je kunt als nabestaande niet altijd zomaar de bankzaken regelen. Je moet eerst verschillende documenten opsturen om toegang te krijgen tot de rekening. Dit is vaak ook nodig als je de rekening bijvoorbeeld op 1 naam wilt zetten of wilt beëindigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Wie informeert de gemeente bij overlijden?

Van de gemeente ontvang je dan de Akte van overlijden. De gemeente legt dit vast in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De gemeente geeft het overlijden ook door aan andere overheidsorganisaties zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het UWV en de Belastingdienst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeringeldzaken.nl

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nagelmackers.be

Kan een erfgenaam bankafschriften opvragen?

In de wet is een mogelijkheid geschapen voor de legitimaris om informatie op te vragen bij de overige erfgenamen of bij de executeur. De onterfde erfgenamen, de legitimaris, heeft recht op inzage in en afschrift van alle bescheiden die hij of zij voor de berekening van zijn legitieme portie nodig heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaartpolis-online.com

Kan ik als erfgenaam het testament inzien?

Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen. Dit kan echter alleen na uw overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplan.nl

Hoeveel kost een nalatenschap bij de notaris?

Ofwel bij een notaris, wat gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost. Ofwel gratis bij het Kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de woonplaats van de overledene, op voorwaarde dat de nalatenschap aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op legacio.be

Populaire vragen