De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
De patentsteek breien kan op verschillende manieren. Deze mooie steek wordt vaak gebruikt om een fijne sjaal en muts mee te breien. Maar je kunt er ook een prachtige trui of een mooi vest mee breien.
Patentsteek breien - De patentsteek creëert een elastische steek die erg lijkt op een boordsteek maar net anders is. De structuur van een patentsteek wordt dikker en is daardoor volumineuzer. Het patentpatroon komt aan beide kanten van je werk naar voren.
Bij de gerstekorrel steek brei je iedere toer afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht. Het verschil met de boordsteek is dat je nu niet steeds dezelfde steken boven elkaar breit (dus recht boven recht en averecht boven averecht) maar dat je iedere toer verspringt.
Wat is de tweekleurige patentsteek of brioche breien
Bij de tweekleurige patentsteek brei je elke naald twee keer. Eén keer met kleur A en één keer met kleur B. Hierdoor is het fijn om gebruik te maken van een rondbreinaald, zodat je het werk gemakkelijk kunt terugschuiven naar het begin.
Patentsteek wordt gebreid op dezelfde manier als een gewone rechte steek, alleen steek je de naald in de aangegeven steek in de toer eronder. De steek van de toer erboven ziet eruit als een draad aan de achterkant van je breiwerk. Onthoud dat je iedere toer begint met een rechte steek.
Voor het maken van een halve patentsteek brei je één toer 1 recht 1 averecht en de volgende toer brei je 1 r.1 afh.met overslag. Er is dus nog maar één toer waarin je steken afhaalt.
Toer (een): je breit één keer alle steken, van steek 1 t/m de laatste steek. Dit is 1 toer.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien.Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Amigurumi is een soort Japanse gehaakte of gebreide pop of speelgoed, meestal gemaakt in de vorm van dieren of schattige stripfiguren. Het woord “amigurumi” is een combinatie van de Japanse woorden “ami“, wat “gehaakt of gebreid” betekent, en “nuigurumi“, wat “gevulde pop” betekent.
Rechte steek
Heb je het opzetten van steken eenmaal in de vingers, dan kun je beginnen met breien. Het makkelijkst om aan te leren is de rechte steek (ook wel de ribbelsteek genoemd). Het is de basis van het breien en je kunt het in veel werken gebruiken.
Ajour breiwerk maak je door meerderingen te maken met een omslag, terwijl je tegelijkertijd ook mindert om niet te veel steken te maken.
Voor een elastische naald, is het ook mogelijk om af te kanten met behulp van een stopnaald. Dit heet afkanten met een buissteek. Deze manier van afkanten is erg geschikt voor breiwerk in de boordsteek.
Gebreide sjaal patroon
Begin met het leggen van een bovenhandse knoop met ongeveer 15 cm garen dat uitsteekt. Maak het dan vast aan een naald. Je hebt ook twee uiteinden aan de naald, het stompe en het scherpe uiteinde. U moet ongeveer 20 tot 22 steken garen op de naald "rijgen".
Voor een volwassen sjaal worden er 41 of 42 steken opgezet, afhankelijk van de gekozen steek. De sjaal wordt dan ongeveer 23 cm breed als, deze met naalden 4 wordt gebreid. De vlakken maak ik ongeveer 20 cm per kleur voor een sjaal van 1.80 m lang. Uiteraard zijn andere breedtes en lengtes altijd mogelijk!
De breispeld is een hulpmiddel om op de manier zoals in onder andere Portugal gebreid wordt te breien. Tijdens het breien maak je gebruik van een soort hefboomsysteem, waardoor handen en polsen minder belast worden en het breien efficiënter gaat.
Door regelmatig te breien kunnen vrouwen hun concentratie en focus verbeteren, wat zich kan vertalen naar andere aspecten van het dagelijks leven. Kortom, breien biedt een waardevolle uitlaatklep voor de geest, die je mentale welzijn bevordert, terwijl je ook nog eens iets moois creëert.
Wat is het verschil tussen breien en haken? Bij breien gaat u aan de slag met 2 breinaalden en garen en bij haken met maar één haaknaald en garen. Breipennen zijn zo'n 40 centimeter lang en hebben een punt op het einde. Haaknaalden zijn kleiner, ongeveer 20 centimeter, en hebben een haak aan het einde.
Voor een "Knopjesrand" haal je de eerste steek van de naald steeds recht af en brei je de laatste steek van iedere naald recht.
Door een of meer rechte naalden af te wisselen met een aantal averechte naalden krijg je een breed of smal ribbel patroon. Voor een smal ribbelpatroon brei je de 1e naald recht, 2e naald averecht, 3e naald recht, 4e naald averecht, 5e naald recht, 6e naald recht. Deze 6 naalden herhaal je.
Voordelen van rondbreinaalden
Met rondbreinaalden krijg je niet zo snel last van kramp, omdat je ergonomisch breit. Je hoeft de breinaalden niet onder je armen te houden en je kunt lekker rechtop blijven zitten. Doordat de breinaalden 'gesloten' zijn, kan je breiwerk niet van de naalden glijden.