Enkele gerechten bij deze voorbeeldbieren: probeer de Pale Ale eens uit naast kalfsvlees, kip, kreeft, salade of asperges. De IPA is wat intenser en combineer je beter met burritos, gegrild vlees, Indian Curry en gerechten uit de Texaans-Mexicaanse keuken.
Bij een High Beer horen natuurlijk bijpassende hapjes. Bij de lichte smaak van Weizen bier past een zoute smaak. Zo gaan vissnacks, nacho's of borrelnootjes goed in combinatie met lichte biertjes. Bij een IPA biertje kun je kiezen voor vleessoorten, zoals Iberische Ham of een pittige worst.
Vooral bij zoete gerechten doet een IPA het heel goed. De bittere smaak van de IPA tempert de zoetheid van het gerecht en zo heb je dus een ideale combinatie. Ook zoute gerechten passen goed bij een IPA, want zout tempert de bittere smaak van dit biertje.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
IPA staat voor het biertype India Pale Ale. Lekker hoppig, fruitig en pittig bitter. Hoe verser, hoe beter!
Alcohol onttrekt namelijk altijd vocht aan je lichaam – of er nou 4 of 6% van in zit. Kortom: in bier zitten veel calorieën, het maakt niet uit welke soort je drinkt. Als je liever een IPA of pilsner wegtikt, raden we je aan daarvoor te kiezen. Verder weinig overwegingen, wat betreft je buikomvang.
Een Pale Ale is een stuk minder uitgesproken dan zijn grotere broer India Pale Ale. Want… een IPA is zwaarder, hoppiger en sterker van smaak.
Het merendeel van de smaak komt uit de basismout, dus probeer aan Engelse pale mout te komen. Ook voor de caramout en tarwemout kunnen het beste de Engelse soorten gebruikt worden. Maal het mout en stort bij een water-moutverhouding van 3:1 en een temperatuur van 67 °C.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
IPA bier & eten
IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij: Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
Lekkere voorbeelden
Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry.
Genieten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samen met de beste smaakexperts heeft PepsiCo Lay's® chips gecreëerd voor bierliefhebbers en borrelfanaten. Door het eten van pittige chips smaakt een mooi glas bier nóg beter. Zoek dus niet langer naar de ideale chips voor bij de borrel en geniet van deze droomcombinatie.
Vul aan met olijven, kaasjes en worstjes. Laat de chips achterwege, het zout zorgt ervoor dat je de smaken van het bier minder goed proeft. Zet bij de laatste biertjes de frituurpan aan en bereid bitterballen, een bittergarnituurtje of frikandellen (snijd deze in stukjes om als hapje op tafel te zetten).
Quadrupel. Ook dit bier heeft weer een zoete volle smaak. Hierbij kun je het beste pittige snacks combineren. Denk bijvoorbeeld aan chilipeper chips of vlammetjes.
De vuistregel is: bieren met een lichtere kleur zoals pilseners en pale ales combineer je met lichte gerechten, zoals salades of lichte voorgerechten. De donkere, zwaardere bieren zoals stouts drink je bij de zwaardere, rijkere gerechten.
8 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.
Zet het bier niet meteen koud weg na het overhevelen maar laat het nog een dag staan bij de temperatuur waarbij de hoofdvergisting heeft plaatsgevonden, Dit heet in de volkmond ook wel een “diacetyl rust”. De gist krijgt dan de tijd de dan nog aanwezige diacetyl op te nemen en om te zetten.
Over het algemeen wordt bij bovengistende bieren voor het drooghoppen een periode van ongeveer 7 tot 14 dagen toegepast. Bij ondergistende bieren wordt de hop vaak wat langer in het gistingsvat gelaten.
NEIPA (New England IPA)
Deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekendstaan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk en kenmerkt zich juist door een zachte smaak.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.