Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales. Is er bij jou geen inzamelpunt? Gooi het vet dan met verpakking (bijvoorbeeld een melkpak) bij het restafval.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Giet het vet in een lege plastic fles of drinkpak met dop.De restjes vet kun je gemakkelijk verwijderen met keukenpapier en mogen vervolgens in de groene bak. Verf, zoutzuur, terpentine en andere chemicaliën horen natuurlijk ook niet in het riool. Lever deze items in bij het klein chemisch afval van jouw milieustraat.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen.Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een geregistreerde inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Elke gemeente in Nederland heeft een afvaldepot waar je oude gebruikte motorolie en chemisch afval kunt deponeren. Het kan zijn dat het afvoeren van afgewerkte olie geld kost, dit verschilt per gemeente Je kunt afgewerkte olie dikwijls ook inleveren bij een lokale (auto)garage.
Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet wordt verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel. De biodiesel die gemaakt wordt van deze afvalstoffen kan na het recyclageproces bijvoorbeeld bijgemengd worden bij traditionele diesel.
Vul de frituurpan met water. Voeg een vaatwastablet toe en zet de frituurpan aan op zo'n 90 graden. Laat de friteuse ongeveer 10 minuten koken. Haal de stekker uit het stopcontact en gooi het vieze water weg.
Frituurvet, batterijen en glas
Voor het inleveren van frituurvet en batterijen kun je terecht bij onze winkels. Glas mag zoals altijd in de glasbak.
Wacht tot het vet is afgekoeld en dus weer min of meer stevig, en gooi het dan in de grijze bak. Alternatieve oplossing: leg een paar vellen keukenpapier in je koekenpan, die de vettigheid opslorpen. Dat keukenpapier kun je dan ook in de vuilnisbak gooien.
Oude frituurolie & afgewerkt vet WORDEN BIOBRANDSTOF
Alle ingezamelde frituurolie en bakvetten worden gerecycled tot UCOME (used cooking oil methyl ester), ook wel biodiesel genoemd. Dat is een brandstof die meer dan tachtig procent minder broeikasgassen uitstoot dan conventionele, fossiele diesel.
Producten als jus, frituurvet of overgebleven vet uit een pan mogen nooit door de wc of gootsteen worden gespoeld.
In de winkel is er een inzamelautomaat voor plastic flesjes en blikjes en een inzamelpunt voor kauwgom. Ook kunnen klanten hun afgedankte batterijen, cartridges, frituurvet, lampen en telefoons in de winkel inleveren.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Giet afwasmiddel rijkelijk over de vlek en laat het even inwerken. Hierna kunt u het wegspoelen met heet water. Indien nodig kunt u een borstel gebruiken om de restanten weg te schrobben. In plaats van afwasmiddel kunt u ook soda of groene zeep gebruiken.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden.
Van het ingezamelde frituurvet wordt grotendeels biobrandstof gemaakt. Bijvoorbeeld biodiesel, die geschikt is voor bijvoorbeeld auto's en vrachtwagens. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Ook de plasticflessen worden gerecycled.
Tien jaar geleden kregen snackbars en horecabedrijven zo'n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt frituurvet dat ze inleverden. Nu ligt de prijs tussen de 90 cent en € 1,15 per kilo.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
90% van de afgewerkte olie kan nuttig worden toegepast, waarvan 60% wordt verwerkt tot basisolie. Het sediment dat overblijft in het eerste proces met de tricanter wordt ingezet als secundaire brandstof in afvalverbrandingsinstallaties.