Een houten vloer kan in de badkamer als de planken rondom goed zijn beschermd met grondverf en meerdere lagen harde lak. Ook moeten de naden worden afgedicht met een flexibele kit. Hardhout is beter bestand tegen vocht dan zachtere houtsoorten: Laminaat is niet geschikt voor de badkamer.
Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders.
Een bad zelf is, afhankelijk van het soort bad, al tussen de 20 en 60 kilo. Een vrijstaand bad zal zwaarder zijn dan een inbouwbad. Dit is op zichzelf niet heel erg zwaar. Maar samen met het gewicht van het water en uw eigen gewicht, wordt dit al snel zo'n 200-250 kilo.
Om een houten vloer waterdicht te maken, is het aanbrengen van (enkele lagen) polyester een prima oplossing. Polyestervloeren worden onder andere aangebracht in bad en doucheruimtes, toiletruimtes en sanitairunits. Een polyester vloer heeft vele voordelen t.o.v. een betonvloer.
Ga voor een stevige vloer
Ga in plaats van voor een houten vloer voor een giet, of betonvloer, mooie tegels of pvc. Deze vloeren zijn bestemd tegen vocht en zijn sterk genoeg om een vol bad met water te houden. Als je je huis gaat renoveren is het het slimst om hier al direct rekening mee te houden.
De volgende vloeren zijn minder geschikt om een wasmachine op te zetten. Je hebt hier het meeste kans dat de wasautomaat gaat trillen, schuiven en lawaai maakt: Houten vloer. Laminaat.
Door 1 (of een paar balken, afhankelijk van lengte vloer) te verstevigen, moet het veren al een stuk minder worden. Kan door er een extra balk of dikke planken tegen te lijmen en schroeven of door aan weerszijden een stuk staalplaat te monteren met stukken draadeind en moeren.
Opties voor een badkamer op een houten vloer
Dit zijn de opties: Betegelen (verbinden van de houten vloer met keramische tegels) Het toepassen van lewisplaten en beton (als de vloer het gewicht kan dragen)
Een houten vloer kan heel goed in een badkamer, tenminste als je daar de multiplank voor neemt. Deze gelaagde plank heeft een drager van berkenmultiplex voorzien een een eiken toplaag. Deze plank werkt van zichzelf nauwelijks en goed rechtsreeks op beton verlijmd ligt zo'n speciaal hiervoor bestemde plank super strak.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Heb jij nog geen bad in jouw bestaande badkamer, maar zou je deze wel graag willen? Dan hebben wij goed nieuws voor je: dat kan! En het is meestal niet nodig om jouw gehele badkamer hiervoor te verbouwen.
Als er een lift kan staan, zou ik dit met een ladderlift doen, kost je wel een 80-100€ voor een uurtje. Maar dat is de veiligste manier voor bad en rug. Een ladderlift kan dat wel dragen, de mijne kan tot 300kg dragen als de helling niet te plat is.
Een vrijstaand bad is zwaar, en de afvoer en de poten zitten aan de onderkant. Zet het bad neer op de plaats waar u het definitief wilt hebben en bekijk of het mooi waterpas staat. Met deze stelpoten kunt u het bad keurig recht zetten. Monteer dan de overloop en vergeet niet de rubberen dichting te plaatsen.
Ja. Een normale houten vloer kan het gewicht van een waterbed gemakkelijk dragen. Het is wel wenselijk dat onder de houten vloer een betonnen ondervloer aanwezig is. Houten vloeren zijn gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per vierkante meter en kunnen dus prima het gewicht van een waterbed dragen.
Het beste antwoord. Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Hardhout is meestal de beste optie. Laminaat is beter beschermd tegen vocht en vele malen goedkoper dan parket. Speciaal voor de badkamer is er waterbestendig laminaat. Het is voorzien van een waterdichte coating.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
In principe kun je op een houten vloer of wand alle soorten tegels verlijmen. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer.
Als de houten constructievloer tussen de balken worden geïsoleerd, dan moet de vloer van onderen of van boven toegankelijk zijn. Is de houten draagvloer van boven toegankelijk, dan kan met isolatiedekens van glaswol of steenwol de ruimte tussen de balken worden opgevuld.