Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. "Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer," zegt ze aan Glamour.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht.Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Je kunt door de acute stress die je na een breuk ervaart daadwerkelijk last hebben van een gebroken hart (het syndroom stress cardiomyopathie) en hiermee in het ziekenhuis belanden, maar dit syndroom is zeldzaam. In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep.
Vooral het verlies van een geliefde door overlijden zorgt voor het grootste verdriet. Het is een heftige emotie en de gevolgen op je sociale omgeving en dagelijks leven zijn groot. Het heeft invloed op je werk, relatie, gezin en gezondheid.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
De pijn van een gebroken hart is niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Dat is ook logisch, want je lichaam en je hersenen staan in constante verbinding met elkaar. Als je met je hoofd ergens tegenaan knalt, geven je hersenen het signaal dat het pijn doet.
Uit het experiment bleek dat de hartslag vertraagt bij romantische afwijzing. “Ook zien we dat het pijnnetwerk in de hersenen actief is wanneer je afwijzing ervaart, net als wanneer je fysieke pijn hebt”, vervolgt hij. “Dus je kan psychische pijn, zoals een gebroken hart, werkelijk voelen als fysieke pijn.
Iedereen verwerkt op een bepaalde manier wat hem overkomt, dus ook liefdesverdriet. Veel mensen voelen zich slecht in die periode, maar niet iedereen. Het gaat er om hoe lang deze symptomen aanhouden. Het is normaal dat je je een maand of drie niet goed voelt.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Een psycholoog is misschien wel een van de weinigen die je ex-partner niet kent, geen partij zal trekken en je op objectieve wijze kan helpen. In de meeste gevallen draait de therapie om het leren omgaan met heftige emoties en het vinden van manieren om je eigen identiteit te herdefiniëren.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
“Twee of drie weken is in de meeste gevallen ideaal." Bespreek ook op voorhand wat het doel is van de pauze, maak duidelijke afspraken en stel regels vast.