Het lijkt misschien dubbelop, omdat impregneren ook al een vorm van hout behandelen is. Maar we raden het wel aan. Door geïmpregneerd hout te beitsen voorkom je namelijk vergrijzing en houd je het hout langer mooi. Bovendien kun je met beits met een transparante of dekkende kleur het hout een andere uitstraling geven.
U kunt geïmpregneerd hout beitsen met een kleurloze beits, maar er is ook beits met kleur verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Remmers HK Lazuur douglas. Heeft u geïmpregneerd douglas hout, dan kunt u deze lazuur gebruiken ter bescherming, maar ook vanwege de mooie kleur.
Hout impregneren voordat je beitst of verft
Beits kan ook zonder impregneer worden toegepast op hout. Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits. Ook werkt het de zuiging tegen waardoor je uiteindelijk minder beits nodig kan hebben.
Welke beits voor geïmpregneerd hout? Een watergedragen, damp-open beits of verf is hier het meest geschikt voor. Beits met een ademende, open structuur zorgt ervoor dat de impregneer uit het hout kan zweten.
Het is aan jou voor welke beits je kiest. Zo kun je geïmpregneerd hout zwart beitsen, maar ook geïmpregneerd hout wit beitsen is een mogelijkheid. Jij kiest wat je met dit oppervlak doet. Als je grote oppervlakken gaat beschilderen, kun je het beste gebruikmaken van een roller of blokkwast.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Geïmpregneerd hout verven kan eigenlijk niet gedaan worden met normale verf of lak. Lak gebruiken tijdens het geïmpregneerd hout verven, dekt de toplaag af en vocht blijft zo in het hout zitten. Aflakken wordt normaliter gedaan met droog hout.
De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van geïmpregneerd hout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout.
Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen.
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven.
Wanneer u kiest voor beitsen, hoeft u het hout minder vaak opnieuw te impregneren als bij olie het geval is. Wij raden u aan om het hout om de vijf jaar opnieuw te beitsen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Beste beits voor schutting
Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Populaire dekkende beits kleuren zijn zwart, bruin, groen, wit, grijs en antraciet.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Veel gestelde vragen over de Zwarte Schutting Beits
Welke zwarte beits voor een houten schutting? Gebruik hiervoor de Osmo Landhuisverf RAL 9005. Deze zwarte beits creëert een dekkende uitstraling op de houten schutting, hierbij blijft de houtstructuur wel zichtbaar.
Je kunt een grenen tafel beitsen, grenen vlonderplanken beitsen, een grenen kast beitsen en nog veel meer. Wij zijn van mening dat je grenen prima kunt beitsen. Onbehandelde grenen beitsen zorgt ervoor dat het hout beter beschermd wordt.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Hierdoor is deze houtsoort een populaire keuze voor onder meer vlonders, veranda's en tuinhuisjes. Douglas is een veelzijdige houtsoort: je kunt de originele warme oranje kleur behouden, het hout naar een chique zilveren kleur laten vergrijzen of het Douglas hout schilderen in elke gewenste kleur.
Vochtregulerende verf zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen (vochtregulatie). Dat betekent dat als er vocht in het hout zit of komt het vocht er weer uit kan door de verf laag heen. Je kunt vochtregulerende verf het beste vergelijken met een verbandgaasje.