Hoe werkt dit? Bij het trekken van tanden of kiezen worden de zenuwen rondom de tand eerst verdoofd. De verdoving moet eerst helemaal goed inwerken. En als er bij de test geen pijnprikkels meer worden afgegeven rondom de tand, kan de extractie van de tand of kies pijnloos beginnen.
Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect. Wanneer een melktandje echter weinig los zit en de nieuwe komt wat achter het te wisselen tandje door, dan is het wel zinvol om te wiebelen.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Als je tand of kies ontstoken is, dan voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd.
Bij de tandarts
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Omdat je een gebitsprothese krijgt, moeten al je tanden en kiezen worden getrokken. Voordat je tanden worden getrokken, maakt de tandarts of een tandprotheticus (tandtechnicus gespecialiseerd in kunstgebitten) afdrukken van jouw gebit. Op basis van deze afdrukken maakt het tandtechnisch laboratorium een gebitsprothese.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.
De verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de gegeven pijnstiller (Brufen) niet voldoende helpt mag u daarnaast ook nog 4x daags 2x een paracetamol van 500mg. innemen.
Merk je dat je tand een beetje los zit, in ieder geval meer dan je gewend bent? Dan is er toch iets aan de hand. Wanneer meerdere tanden los gaan staan dan heeft dit vaak met een langzame afbraak van bot te maken. Dit is in veel gevallen het gevolg van een ernstige tandvleesontsteking.
Loszittende tanden of kiezen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Tanden of kiezen kunnen los gaan zitten omdat er botafbraak heeft plaatsgevonden ten gevolge van parodontitis. Wat is parodontitis? Verder kan een tand of kies los zitten door bijvoorbeeld een breuk in de wortel.
Doordat de tand van zijn plaats raakt in de parodontale ruimte ontstaat er snelle beweging, waarin de ruimte wordt opgerekt. De volgende fase duurt 20 tot 30 dagen, en bevat minimale beweging. Tijdens de laatste fase neemt de beweging van de tand plotseling toe.
De melktandjes worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar: de tandjes komen los, vallen uit en er komt een nieuwe, blijvende tand in de plaats. Meestal komen de blijvende tanden eerst achter de kiezen van het melkgebit, soms wisselen eerst de snijtanden.
Meestal groeit de tand vanzelf weer aan. De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.
Heel wat jaren geleden was dit misschien een klein muntje, maar dankzij de inflatie laat de tandenfee nu toch veel meer achter dan alleen een muntje. $ 3,70 was het gemiddelde geschenk van de tandenfee in 2019 volgens een onderzoek uitgevoerd door Delta Dental. Omgerekend is dit ongeveer gelijk aan € 3,10.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
De pijn bij alveolitis is het hevigst in de eerste twee tot vier dagen na het trekken van een tand of ontstoken kies. Een tandarts behandelt de alveolitis en verlicht zo de pijn. Met een goede behandeling en de juiste mondhygiëne verdwijnt de pijn na ongeveer 7 tot 10 dagen.
Je kunt een tand of kies kwijtraken door een val of door een ernstige tandvleesontsteking, maar het kan ook gebeuren dat een of meerdere tanden of kiezen missen omdat ze nooit zijn aangelegd. Wat de oorzaak ook is, de tandarts kan zorgen dat je gebit weer hersteld wordt.
Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn erger worden en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.
Voeding. Je mag eten als de verdoving is uitgewerkt. Het beste is zachte en lauwe voeding. Lauwe voeding is noodzakelijk om een nabloeding te vermijden gedurende 48 uur na de ingreep.
Meer informatie over: Zwelling Je koelt de wang aansluitend aan de behandeling, 3 keer voor 20 minuten. Koelen doe je meteen de eerste dag, daarna heeft het nauwelijks tot geen effect meer. Slaap de eerste nacht wat meer rechtop door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.
Het trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt deze kosten dus zelf. Al kun je jezelf hiervoor wel aanvullend verzekeren via een tandartspolis.
Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het parodontaal ligament bevindt. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.