Bewaren. Bewaar aubergines op een donkere, koele plaats waar het een beetje vochtig is. Ze zijn op deze manier 1 week houdbaar. Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren.
Hoe weet ik of aubergine niet goed meer is? De aubergine is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes.
Aubergine bewaren doe je zo
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C.
Als je aubergine te zacht begint te worden om er verder nog iets mee te kunnen, is een auberginedip ideaal. Hierbij wordt de aubergine gekookt tot moes, waarna het gemengd wordt met onder andere heel veel knoflook en andere kruiden. Meng er wat feta doorheen voor een heerlijke dipsaus of gooi het over je pasta.
Courgette, aubergine en paprika
Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Het kan maag-darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit stofje solanine de symptomen van reuma versterken. Soms is aubergine wat bitter. Deze bittere smaak is afkomstig van de pitjes, waar de meeste solanine in zit.
Schillen en schoonmaken
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Welke groente bewaar je in de koelkast? Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Aubergine Schoonmaken En Snijden
Spoel de aubergine af onder de kraan en wrijf met de hand over de schil. Zo verwijder je alle vuilresten. Hierna moet de bovenkant van de aubergine verwijderd worden, dit is het deel waar de stengel aanzit. Snijd de bovenkant van de aubergine af.
Snijd de uiteinden eraf en halveer de aubergine in de breedte. Leg de aubergine met het snijvlak op de snijplank. Houd je hand in de vorm van een klauw. Maak tijdens het snijden een draaiende beweging en verplaats de aubergine met je vingers tijdens het snijden.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
- De rijpe vrucht heeft een dieppaarse kleur met een matte, zachte glans. Glimt de groente nog heel intens, dan is ze nog niet voldoende rijp. Er zijn ook varianten in andere kleuren, maar die zijn bij ons niet zo courant.
De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Aubergines hebben misschien geen uitgesproken smaak maar kunnen wel veel smaak van bijvoorbeeld kruiden opnemen en zijn heerlijk om te combineren. Aubergines uit eigen tuin zijn snel gaar en kun je gewoon 5 tot 10 minuten bakken of stoven.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.