Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je werkhouding af te wisselen. Daarnaast valt of staat een gezonde werkplek met een goede bureaustoel. Een ergonomische instelbare bureaustoel voorkomt en verhelpt nek-, rug-, schouder, elleboog- en polsklachten.
In werksituaties besteedt ergonomie vooral aandacht aan tillen, trekken of duwen en aan de (hulp) middelen die dit mogelijk maken. Ook een correcte werkhouding tijdens zitten, de juiste bureauhoogte en pauzes van herhalende bewegingen horen hierbij.
Wat doet een ergonoom? Een ergonoom adviseert werkgevers en werknemers over gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Daardoor voorkomt u en vermindert u lichamelijke klachten van werknemers.
Ergonomisch werken klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De betekenis van ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens (Ergonomie Site). Zodoende zijn er ook ergonomische bureaustoelen. Een goede zithouding vermindert rugklachten, gaat ziekteverzuim tegen en verbetert de productiviteit.
Zorg dat je met de voeten plat op de grond kan steunen en stel dan de zithoogte in. Het bekken moet daarbij iets hoger komen dan de knieën. De hoek tussen de romp en bovenbenen is dan groter dan 90°. Dit heet een open heuphoek en laat een natuurlijke houding van de rug toe.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
Ergonomie op kantoor gaat om het voorkomen van fysieke klachten als gevolg van beeldschermwerken en verkeerd/ langdurig zitten. Werkplekken moeten instelbaar zijn op de individuele lichaamsmaten van medewerkers (zoals bijvoorbeeld tot uiting komt in de NPR 1813).
Om ergonomisch te werken, is een goede zithouding cruciaal. Ga in een neutrale lichaamshouding zitten, waarin jij je nek en schouders ontspant.Houd je hoofd direct boven je nek. Als jij je nek naar voren houdt, leidt dit mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals overbelasting van je schouders, rug of nek.
Wat zijn typische ergonomische klachten? In het algemeen zijn aspecifieke rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten en stuitklachten de meest bekende klachten die ontstaan door niet ergonomisch werken.
Een goede ergonomie op kantoor kan helpen om werknemers gelukkiger, gezonder en productiever te houden. Aan de andere kant kan een slechte ergonomie op kantoor blijvende pijn veroorzaken, de mentale en emotionele gezondheid verminderen en de productiviteit van de werknemers verminderen.
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het werk de gezondheid niet schaadt en moeten werknemers periodiek in staat stellen hun gezondheid te laten checken. Er zijn twee belangrijke wettelijk verplichte instrumenten die inzicht geven in de mogelijke risico's op verzuim: De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit wordt de zorgplicht genoemd en staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Deze wet verplicht werkgevers om werkplekken zo veel mogelijk in te richten naar de persoonlijke behoeften van iedere werknemer.