Je kind is introvert en meer op de achtergrond, het is (hoog)gevoelig. Je kind heeft last van faalangst. Je kind voelt zich niet op zijn gemak in de klas, het vindt geen aansluiting bij andere kinderen, wordt gepest of kan het niet goed vinden met de leerkracht. Je kind vindt het spannend om alle aandacht te krijgen.
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Kinderen gillen en schreeuwen vaak wanneer ze in een groep samen zijn. Dit doen ze om aandacht te vragen. Een kind denkt: als ik zo hard mogelijk praat of gil dan word ik gehoord. En omdat kinderstemmen vaak hoger zijn dan die van volwassenen, lijkt het alsof ze meer lawaai maken.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.
Kinderen met motorische onrust kunnen thuis niet aan tafel blijven zitten bij het eten, hebben op school moeite met het blijven zitten op de stoel, zijn met andere dingen bezig dan waar de focus eigenlijk moet liggen.
Onrust ontstaat doordat je hersenen niet alle prikkels kunnen verwerken. Dit kan gebeuren als je het erg druk hebt op je werk of school. Ook persoonlijke omstandigheden zijn vaak een aanleiding tot onrust, bijvoorbeeld zorgen over financiën, gezondheid of familie.
Er bestaan verschillende vormen van roepgedrag, die elk een andere uitdrukking zijn van bepaalde gevoelens van de roepende persoon. Appelroepen bijvoorbeeld is erop gericht een reactie te verkrijgen uit de omgeving en heeft als boodschap dat de roepende iets nodig heeft en erkenning wil ontvangen.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?
Boksen combineert respect, snelheid en wendbaarheid en verbetert het zelfvertrouwen.
Tips voor brutaal en opstandig gedrag
Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je je kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat je kind het vaker doen. Als je kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat.
Doe samen ontspanning of ademhalingsoefeningen
Veel energieke en drukke kinderen kunnen zich moeilijk ontspannen. Door ze bewust te maken van hun lijf en ademhaling kunnen ze dit leren. Er zijn ook leuke (mindfulness) boekjes en apps met goede oefeningen te vinden.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Onzekerheid bij kinderen, jongeren en pubers is eigenlijk een gevolg van het hebben van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Het krijgen van veel liefde en positieve aandacht tijdens de kinderjaren geeft je kind het gevoel de moeite waard te zijn.
Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gefixeerd zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet-helpend en komen vaak uit het niets. Het kan zijn dat je plots gedachten hebt over een fout uit het verleden of zorgelijke gedachten over hoe de toekomst eruit zal zien.