Ja.Het is mogelijk om de structuur van je haar te veranderen. Maar je kunt alleen de structuur veranderen van het haar dat boven je huidoppervlak zichtbaar is. Praktische voorbeelden hiervan zijn een permanentje, het krullen met de krultang of het steilen met een stijltang.
Je haar verandert constant door de jaren heen, net als je lichaam en je huid bijvoorbeeld. Er zijn vele externe factoren die je haargroei en de textuur van je haar weten te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan ouder worden, hormonen en voeding.
Ook de groeisnelheid van het haar is van belang. Haar dat snel groeit is meestal steil en langzaam haar heeft krullen. Dus mocht je haar ineens langzamer gaan groeien dan kunnen krullen ontstaan. Maar ineens een hoofd met kroeshaar krijgen zit er vaak niet in, stelt Gho.
De textuur van je haar en de haargroei kunnen onder invloed van allerlei factoren veranderen! Een van die factoren is bijvoorbeeld het ouder worden. Net als je huid heeft het ouder worden ook invloed op je haren. Daarnaast kunnen ook bepaalde gewoontes in haarverzorging en levensstijl invloed uitoefenen op je haar.
Elke 5 tot 7 jaar gaat deze cel zich in 2 splitsen. De nieuwe cel zal de oude haar papilla dan vervangen. Op dit moment valt het haar uit om zich te vernieuwen. Een normale haarcyclus duurt gemiddeld 6 jaar, wat dus gelijk loopt met het splitsen van de moedercel om de 5 tot 7 jaar.
Er zijn verschillende manieren om je krullen te steilen. Je kunt zelf je krullen steilen met een stijltang, maar je kunt krullen ook permanent laten steilen bij de kapper.
Krullen zijn vaak droog en hebben extra voeding nodig, met name proteïne. Dit stofje zorgt voor de elasticiteit in je haar, waardoor je krullen hun veerkracht krijgen. Haar bestaat voor een groot deel uit proteïne. Bij gebrek aan proteïne, zal het haar breekbaar worden en zullen de krullen hun definitie verliezen.
Toch is het belangrijk om u te realiseren dat de hormonen door het innemen van de pil veranderen. Deze verandering kan haaruitval als gevolg hebben. De kans op haaruitval is groter wanneer vrouwelijke familieleden last hebben van genetisch haaruitval.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
Inhammen kunnen worden opgevuld via bijvoorbeeld de zogenoemde DHI methode. De afkorting DHI staat voor Direct Hair Implantation. Dit is een methode waarbij ons team gezonde haarzakjes (grafts) één voor één verzamelt uit het achterhoofd en transplanteert in de kale plekken. De inhammen worden dus eigenlijk opgevuld.
Wist je dat de vorm van je haar kan veranderen over de jaren heen? Wanneer je geboren bent met van nature stijl haar, maar veel familieleden hebt met krullen, kan het zijn dat die krul later in je leven toch nog opduikt. Dit kan komen door bijvoorbeeld hormoonwisselingen.
Voor strakkere krullen gebruik je kleine rollers. Dit is de makkelijkste manier om je haar te krullen of slag in je haar te krijgen. Hoe kleiner de vlechtjes, hoe meer krul je in je haar krijgt. Ook hierbij is het slim om je haar vochtig te houden en er mousse in te doen, alvorens je begint met vlechten.
Stress is een van de mogelijke triggers voor haarverlies. Emotionele en fysieke stress beïnvloeden de haargroeicyclus en hebben soms haarverlies tot gevolg.
Melkzuur tast je haar aan en veroorzaakt haaruitval door stress. Haarschubben kunnen loslaten, je haren wordt dunner, de haarwortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren.
Androgenen en oestrogenen beïnvloeden veel functies, waaronder de haargroei. Vrouwen hebben vaker te maken met hormonale onbalans dan mannen. Zo komen veranderingen in de haargroei tijdens de zwangerschap vaak voor, maar is haaruitval in de periode rondom de menopauze ook niet te onderschatten.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten. Zo bestaat je haar hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels.
Hoeveel cm groeit je haar per maand? Gemiddeld groeit haar 0,25 centimeter per week, dat is 1 centimeter per maand. Als je de kapper een heel jaar overslaat (niet doen hoor!), tel je aan het eind van het jaar 12 centimeter bij je huidige lengte op. Goed om te weten: het haar op de rest van je lichaam heeft – gelukkig!
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Want kan je haar wel weer dikker worden? Je haardikte is genetisch bepaald, waardoor het niet mogelijk is om je haar écht dikker te maken. Je kan het wel dikker laten lijken door middel van verzorging, geduld en de juiste producten.
Een eenvoudige techniek om je natuurlijk krullend haar te stimuleren, is scrunchen. Nadat je je haar hebt gewassen en de juiste producten hebt aangebracht, buig je voorover en knijp je je krullen zachtjes omhoog richting je hoofdhuid. Dit helpt om je krullen te activeren en ze meer definitie te geven.
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen.Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
Spuit je wel eens haarlak op je steiltang of krultang als je je haren als in de tang hebt zitten? Dit is niet bevorderlijk voor je tang!Doe je dit wel, zorg dan dat je je tang goed reinigt na gebruik. Spray liever je haarlok voor het steilen of krullen in met haarlak.