Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast. U kunt ook een bestaande groep gebruiken, als u hier momenteel geen elektrische apparaten op aangesloten heeft.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden. Met afzuigmodule.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Inductie kookplaten verbruiken veel energie en kunnen daarom speciale aansluiting nodig hebben. Het vermogen van vrijstaande inductie kookplaten varieert van 1800 tot 3500 watt zodat deze op een enkele groep kunnen worden aangesloten. Het opgegeven vermogen is het vermogen van alle kookzones bij elkaar opgeteld.
Omdat een elektrische kookplaat veel stroom verbruikt kan deze niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Dit komt omdat een enkele groep een maximum vermogen kan leveren van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat vebruikt al snel zo'n 6000 Watt.
Een perilex aansluiting levert meer vermogen voor zwaardere apparaten. Het aansluiten van perilex gebeurt in de meterkast en mag je niet zelf doen. Vaak wordt perilex vergeleken met krachtstroom. Voor een perilex aansluiting heb je ook apparaten nodig met een perilex stekker.
Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact. Met andere woorden: een inductiekookplaat die je kunt aansluiten op een normaal stopcontact kan tot ongeveer 3,5 KW aan vermogen gebruiken.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Een inductiefornuis heeft een hoog vermogen en sluit je aan op een aparte (kook)groep. Bij een aansluitwaarde lager dan 3,6 kW kun je de inductiekookplaat aansluiten op een 'normale' groep (1 fase). Voor een 1-fase inductiekookplaat heb je dus geen aparte aansluiting in je meterkast of apart stopcontact nodig.
Een 2-fase aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase aansluiting. Veel mensen denken daarom dat het hier om krachtstroom gaat. Dit vermoeden wordt versterkt doordat er een speciale stekker aan het apparaat zit. Toch is er geen sprake van krachtstroom bij dit type aansluiting in de meterkast.
Een vaatwasser moet daarom op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Er wordt bij het inductie koken veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. In de keuken moet daarom een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd. Een ander nadeel van koken op inductie is dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn. Die pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.