U kunt de TENS-therapie drie tot vier maal per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten. U kunt in een stoel gaan zitten, op bed gaan liggen of rustig bezig zijn.
De proefperiode duurt 2-4 weken. Het TENS-apparaat slaat op hoe vaak en hoelang u het gebruikt. Uw behandelaar kan dit bij de volgende afspraak zien. Na de proefperiode bekijken we tijdens een nieuwe afspraak of de TENS-behandeling een goede manier is om uw pijn te behandelen.
TENS elektrodes gaan ongeveer twee tot drie weken mee. Als de elektrodes niet goed meer plakken, kunt u op de folie eerst een druppel water doen en vervolgens plakt u de elektrode over de druppel water op de folie.
In het algemeen plaatst u de elektroden op of nabij het gebied waar u pijn hebt. Probeer een elektrodepositie te vinden waar u een sterk maar comfortabel gevoel van stimulatie ervaart. Stimulatie kan leiden tot zichtbare spiersamentrekking, vooral in pulsserie TENS-programma's (programma's 7 tot 11).
TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje met plakelektroden die je op je rug plakt en geeft kleine elektrische stroompjes af naar de zenuwen waardoor pijnsignalen minder goed aan de hersenen worden doorgegeven.
Het plaatsen van de elektroden
Bij het gebruik van één elektrode: plak het middelste gedeelte over de wervelkolom. Bij gebruik van twee elektroden op één uitgang: zorg dat de pijnlijke plek tussen twee elektroden zit en plaats de elektroden, minimaal 1 centimeter en maximaal zes tot acht centimeter uit elkaar.
Het is noodzakelijk dat de elektroden op een schone en droge huid worden geplaatst. Draag de elektroden niet tijdens het baden, douchen of zwemmen. Om de elektroden stevig op de huid te laten plakken, kunt u voor het aanbrengen het plakoppervlak met een natte vinger een beetje vochtig maken.
Een TENS-apparaat werkt door kleine elektrische stroomstootjes te geven om zenuw-, spier- of gewrichtspijn te bestrijden, zodat je op elk gewenst moment pijn kunt verlichten. TENS-apparaten bieden je een niet-invasieve, medicijnloze manier van pijnverlichting.
De proefblokkade of langdurige zenuwblokkade duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Na afloop van de behandeling komt u terug in de voorbereidingsruimte. Na een proefblokkade of langdurige zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden.
Zo worden elektroden gebruikt om een meetapparaat te verbinden met de te meten schakeling of met het hoofd van een patiënt voor het maken van een EEG. Bij lassen wordt één elektrode verbonden met het werkstuk en is de andere de laselektrode.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
Hoe werkt neurostimulatie? Neurostimulatie is een behandeling tegen pijn. Hier worden zwakke elektrische stroompjes aan het ruggenmerg of zenuwwortel gegeven. Tijdens een kleine operatie wordt een geleidingsdraad in een ruimte tussen uw ruggenwervel geplaatst.
TENS is een afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij een TENS behandeling wordt jouw pijn verminderd door lichte elektrische prikkels op de huid. Dagelijkse hoge frequenties stroom verminderen pijn bij bijvoorbeeld aanraking of druk.
De verlichte display maakt de TENS-toepassing ook bij slechte lichtomstandigheden kinderlijk eenvoudig. 20 seconden na de laatste handeling schakelt de displayverlichting zichzelf uit met het oog op de energiebesparing maar schakelt bij een nieuwe druk op een toets onmiddellijk weer in.
TENS staat voor transcutane elektrische neuro stimulatie. Dit apparaatje geeft kleine, elektrische signalen af via de huid naar de zenuwen. Deze signalen voel je als kriebels of prikkels. TENS heeft als doel om pijn te verminderen.
Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen. De andere elektrode plaats je onder de linkerborst. Hierdoor zit het hart in het midden.
TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Door middel van kleine stroomstootjes worden de pijnprikkels van de weeën onderschept. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder. TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is mogelijk bij een ziekenhuis- en thuisbevalling.
Bij een PRF-behandeling wordt een zenuwwortel middels een naald en een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is de pijngeleiding in de zenuwwortel te beïnvloeden om de pijn te verminderen. De behandeling wordt toegepast bij pijn die uitstraalt naar hoofd, arm, romp of been.
Dit zijn verschillende soorten behandelingen die op het lichaam ingrijpen zoals bijvoorbeeld medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren, maar ook manuele geneeskunde/therapie en fysiotherapie.
Een Qutenza-behandeling is een vorm van pijnbestrijding. De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd.
Heeft u een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
Onbeperkt gebruik FysioZelfCheck app bij milde klachten. 6 behandelingen per jaar voor overige klachten. 16 behandelingen per jaar na een ongeval. Eenmalig de eerste 20 behandelingen per specifieke/chronische aandoening ontstaan in 2022.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.