Veiligheid, navolgbaarheid en uitlegbaarheid zijn de basisprincipes van de versterkingsopgave. Volgens de meest recente inzichten en afspraken moeten gebouwen in het aardbevingsgebied op de norm (10-5) worden gebracht. Dit betekent dat de operatie niet beëindigd wordt voordat alle gebouwen aan deze norm voldoen.
Is jouw woning of gebouw onderdeel van het versterkingsprogramma van NCG, dan heb je een brief van NCG ontvangen. Hierin staat welke subsidie je aan kunt vragen.
Gebouwen buiten het versterkingsprogramma
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
In het hele aardbevingsgebied worden gebouwen versterkt, zodat de mensen er veilig kunnen wonen. Volgens het oude systeem werden gebouwen ingedeeld in groepen, ook wel batches genoemd. Een van deze groepen is batch 1588, met daarin 1500 woningen.
De adressen van batch 1588 bevinden zich in de gemeenten Eemsdelta, Groningen en Midden-Groningen. Binnen deze batch hebben de gemeenten de regie; de versterking wordt gefinancierd door de subsidieregeling van de gemeenten.
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De meeste eigenaren in Blok B komen in aanmerking voor een subsidie 17.000 euro voor het verbeteren én verduurzamen van hun gebouw. Je kunt daarnaast ook een vrij te besteden bedrag van 13.000 euro aanvragen. Een kleine groep in Blok B heeft de keuze gekregen voor aanvullende maatregelen.
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Om welke huurders gaat het precies? De eenmalige vergoeding is voor huurders die wonen in een postcodegebied waar de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geldt en in de postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt. De vergoeding is gekoppeld aan de woning.
De woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen in de postcodes 9679, 9681 en 9682. De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro.
Sinds 1 november 2021 is het mogelijk om een vaste vergoeding aan te vragen. Dit is een nieuwe manier om schade af te handelen, naast de al bestaande maatwerkprocedure. De vaste vergoeding is vooral geschikt voor kleinere schades. En ook bij een laag risico op nieuwe of ergere schade.
Aanvragers ontvangen vanzelf hierover dan bericht. Eigenaar van een woning in een postcode waarmee het waardedalingsgebied wordt uitgebreid (postcodegebieden 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971)? Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk een aanvraag te doen.
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie? Als je een woning in een genoemd postcodegebied (bekijk de postcodes hier) in bezit had in de volledige periode van 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019, dan kom je in aanmerking voor vergoeding van waardedaling.
Start tegemoetkoming huurders van gereguleerde particuliere verhuur in aardbevingsgebied. Huurders in het aardbevingsgebied die op 1 juli 2021 een huurwoning in het sociale stelsel huurden van een particuliere eigenaar kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 750 euro.
Bij situatie A ligt een adres in een gebied waar bevingen zijn geweest met een trillingssnelheid van 8,5 millimeter per seconde (met 1 % overschrijdingskans) of hoger. Hier is de kans op schade hoger geweest dan in de randen van het effectgebied van bevingen.
Alle hoofdhuurders die woonachtig zijn in het aardbevingsgebied en op 1 juli 2021 ingeschreven staan bij een woningcorporatie ontvangen eenmalig een bedrag van 750 euro.
Meerdere keren aanvragen mag
Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp.
De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. Je kunt drie keer subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro. Nadat je de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heb je vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.
Na aflevering van de auto vraag je uitbetaling van de subsidie aan. Je doet dat zodra je de brief 'subsidieverlening' heeft ontvangen en de auto in het kentekenregister van de RDW op je naam staat. Dit kan binnen 18 maanden na de subsidieaanvraag.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Het SNN controleert of jouw aanvraag compleet is en aan de voorwaarden voldoet. Als we meer informatie van je nodig hebben nemen we contact met je op. Is je aanvraag compleet? Dan ontvang je binnen 14 weken bericht, per mail.
Subsidie Verduurzaming Groningen € 7.000 (SVG7)
Eigenaren van woningen die in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten en een versterkingsadvies hebben met de oude inzichten, komen in aanmerking voor een subsidie van € 7.000,- voor verduurzaming van de woning.
Het risico- of aardbevingsgebied bestaat uit alle gemeenten rondom het Groningenveld waar meer dan 5 procent van de woningen schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde.
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is de instantie die belast is met de versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied in en om de provincie Groningen.
Het recht op compensatie voor waardedaling of verminderde waardestijging is niet afhankelijk van de vraag of u fysieke schade heeft geleden en of u die heeft gemeld, dan wel vergoed gekregen. U kunt voor beide soorten schade los van elkaar een vergoeding aanvragen.