Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederenEen gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Het is niet mogelijk om zomaar beslag te laten leggen. Wanneer u een procedure start, dient de deurwaarder eerst een vonnis of dwangbevel te hebben, voor hij over mag gaan tot beslaglegging.
Spullen met beslagverbod
De wet geeft aan dat de deurwaarder op bepaalde spullen geen beslag mag leggen. Het gaat om: basis inboedel zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, servies, kasten, koelkast en wasmachine. kleding.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
FAQ: Kan ik als particulier beslag laten leggen? Ook als particulier kunt u beslag laten leggen bij uw debiteur.Daar is wel toestemming van de rechter voor nodig. Een beslaglegging mag bijvoorbeeld na een gerechtelijk vonnis waarin uw vordering wordt toegekend.
Opheffen via de hoofdprocedure
U vraagt tijdens de hoofdprocedure aan de rechter om het beslag op te heffen. Als de hoofdprocedure bij de kantonrechter loopt, bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Als de hoofdprocedure bij de civiele rechter loopt, is een advocaat wel verplicht.
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Afhankelijk van de soort schuldeiser (civiel, overheid, belasting) en de soort deurwaarder kunt u op de volgende manieren beslaglegging voorkomen. Bel de deurwaarder op en spreek een betalingsregeling af.Stel verzet in tegen een verstekvonnis en vraag de deurwaarder om beslaglegging aan te houden.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Hoe lang kan een beslag blijven liggen? Een beslag blijft in principe liggen tot de beslaglegger het opheft. In het algemeen vindt opheffing van het beslag plaats door een mededeling van de deurwaarder. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een beslag wordt opgeheven.
Als het niet lukt om de rekeningen te betalen, kan de deurwaarder beslag leggen op (een deel van) je inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter.
De toestemming om beslag te mogen leggen wordt vaak binnen één à twee dagen gegeven en als het echt noodzakelijk is kan het ook sneller. Een conservatoir beslag kan dus zo geregeld zijn. Nadat de Voorzieningenrechter verlof heeft gegeven voor het conservatoir beslag kan de deurwaarder het beslag gaan leggen.
De wet onderscheidt twee soorten beslag: het conservatoir en het executoriaal beslag. Het grootste onderscheid kan worden gevonden in de fase waarin beslag wordt gelegd, executoriaal beslag wordt gelegd na het voeren van een procedure, het conservatoir beslag voorafgaand aan een procedure.
Basisbedrag beslagvrije voet
Bij een inkomen lager of gelijk aan de toepasselijke bijstandsnorm is de beslagvrije voet gelijk aan 95% van het netto inkomen incl.vakantietoeslag. Dit berekent dat 5% van het inkomen beschikbaar is voor beslag of verrekening.
Dan is het belangrijk dit door te geven aan de deurwaarder, want de beslagvrije voet kan hierdoor omhoog of omlaag gaan. De beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95 procent van het inkomen. Zo houdt de persoon 5 procent van het inkomen over om schulden mee af te lossen.
De politie of opsporingsinstantie mag in bepaalde gevallen voorwerpen of voertuigen in beslag nemen.
Eerst wordt de debiteur verzocht in der minne te betalen. Na ontvangst van de betaling vervalt het beslag. Blijft betaling uit, dan wordt het vonnis door de deurwaarder betekend, met sommatie tot betaling. Wordt er ook dan niet betaald, dan kan de deurwaarder de beslagen zaken veilen en wordt de vordering betaald.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Hoe lang mag loonbeslag duren? Normaal gesproken stopt het loonbeslag pas op het moment dat de volledige schuld is afbetaald. Is de schuld te hoog, dan is schuldhulpverlening een mogelijkheid om weer financieel gezond te worden. Dit traject duur drie jaar.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op spullen van uw (huwelijks) partner.Maar dit mag alleen als de veroordeelde in gemeenschap van goederen in gehuwd. De gerechtsdeurwaarder mag dan beslag leggen op goederen, vermogen of het salaris van de huwelijkspartner.
De beslaglegger kan de deurwaarder de opdracht geven het beslag op te heffen. Het Kadaster zal overgaan tot doorhaling indien het Kadaster wordt gemachtigd door een ingeschreven schriftelijke verklaring van de deurwaarder dat hij in opdracht van de beslaglegger het beslag opheft of dat het beslag vervallen is.
Is het mogelijk om beslag te leggen als iemand onder beschermingsbewind staat? Ja, dit is mogelijk als de rechter dit bepaald heeft. De deurwaarder is altijd verplicht beslag te leggen als de opdrachtgever hierom gevraagd heeft. De bewindvoerder kan tegen beslag op beschermingsbewind niks doen.