Ook in Brunei en Tadzjikistan is deze week besloten het kerstfeest te schrappen In dat laatste land staat zelfs het nieuwjaarsfeest niet meer op de agenda. In welke landen is het nog meer onverstandig om Kerstmis te vieren? Dit land staat bekend als streng islamitisch en Kerstmis is er al jaren grotendeels verboden.
"Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."
Noren vieren Kerstmis op 24 december; het kerstmenu (Julebord, wat joel-tafel betekent) bestaat traditioneel uit varken of lam en in de westerse streken ook wel schapenhoofd. Dit wordt vergezeld van aardappelen en koolrapen (bij het lam) of zuurkool (bij het varken).
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Anders dan de Bijbel, rept de Koran wel van een boom bij de geboorte van Jezus. Niettemin is er onder moslims discussie over de vraag of ze een kerstboom mogen optuigen.
De islam viert geen Kerstmis. Dat betekent geen opgetuigde sparren, geen uitgestalde cadeaus en geen opgehangen kerstverlichting. Toch zijn er moslims die wel een boompje opzetten. “We moeten van elkaars religies en culturen leren”, zegt Aminata Barry, een Antwerpse met roots in Guinee, en een kleurrijke kerstboom.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
In Australië doen ze vaak niet aan kerstgerechten of een kerstdiner. Zij vieren kerst op een ander manier. Zij gaan vaak barbecueën of picknicken op het strand.Hoewel zij op kerst anders eten, doen zij wel aan kerstbomen versieren en het geven van kerstcadeautjes.
In Rusland wordt kerst op 7 januari gevierd, maar enkel op religieuze wijze.
Theologisch gezien niet. Kerst wordt - met het paasfeest - gezien als het hoogtepunt van de christelijke kalender. Volgens de joodse wet is de herdenking van de tempelwijding een belangrijk onderdeel van het geloofscanon, maar geen zwaartepunt.
“Wij moslims vieren geen Kerstmis, en er zijn ook geen islamitische feesten rond die data,” vertelt de in BelgiС geboren moslim Samir. “We zetten geen kerstboom en geven geen cadeaus, tenzij op het kerstfeestje op school, omdat iedereen het daar doet.
Jehova's getuigen hanteren de volwassenendoop door onderdompeling. Jehova's getuigen vieren geen kerkelijke feestdagen omdat deze als van heidense oorsprong worden beschouwd. Ook de meeste andere feestdagen vieren ze niet.
In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op de dag van vandaag jul. In de Romeinse kalender viel de winterzonnewende op 25 december. De viering van Kerstmis op 25 december ontstond in de vierde eeuw in Rome. Het is onbekend wie dit precies voor het eerst heeft ingesteld en waarom.
In Noorwegen blijkt er 55.400 keer naar kerstgerelateerde dingen te zijn gezocht. Niet heel gek, als je denkt aan kerst dan denk je vaak ook aan Noorwegen met haar winterweer en rendieren.
Hetzelfde geldt voor de tweede Kerstdag: in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië is dit een officiële feestdag, maar in Frankrijk en België niet.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
Het werelddeel Australië ligt aan de andere kant van de aardbol. De periodes zomer en winter zijn daar precies omgedraaid met de seizoenen die wij in Nederland kennen. In de maanden december tot en met maart is het in Australië zomer terwijl het bij ons dan winter is.
Verwesterde Turken omarmden alle rituelen die horen bij nieuwjaar en kerstmis - zonder de religieuze uitingen. Al doen de Turken niet aan Sinterklaas (terwijl deze bisschop in het jaar 270 toch aan de Turkse zuidkust werd geboren), ze vieren tegenwoordig wel pakjesavond. Verwachtingsvol wordt er naar uitgekeken.
Vanuit het Hindoeïsme wordt kort voor Kerstmis de bijbel van het Hindoeïsme herdacht, Bhagavad-Gita.Daarnaast vieren zij het licht tijdens het feest Divali. De Islam kent geen Kerstfeest, maar kent wel feestdagen die in het teken van leven en liefdadigheid staan.
Kerstmis is een christelijke feestdag waarop men de geboorte van Jezus Christus viert. Over de oorsprong van de viering van het feest doen verschillende verhalen de ronde. In alle verhalen schuilt een overeenkomst, namelijk de connectie met nieuw leven.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden. IsGeschiedenis neemt je mee langs de belangrijkste islamitische momenten in een jaar.
Dit zijn: Offerfeest (Ied-al-Adha)Islamitisch Nieuwjaar (Al Hijra) De tiende dag (Asjoera)