Indien na een periode van ontsteking toch schade is ontstaan aan het trommelvlies of één van de gehoorbeentjes, kan dit meestal door een operatie worden hersteld; Een gehoorbeentje (meestal de stijgbeugel) dat is vastgegroeid aan zijn omgeving.
De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes). De botjes zijn scharnierend aan elkaar verbonden. De trillingen van het trommelvlies zorgen ervoor dat de botjes gaan bewegen en de geluidstrillingen naar het binnenoor worden getransporteerd.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Door de gehoorzenuw worden de signalen van haarcellen doorgestuurd naar het gehoorcentrum in de hersenen. Haarcellen kunnen beschadigd raken door veroudering of overstimulatie. Het probleem hiervan is dat deze cellen niet in staat zijn om te herstellen of te vernieuwen.
Over het algemeen geldt dat hoe meer gehoorbeentjes nog intact zijn, des te groter de kans is op succes. Wanneer bijvoorbeeld alleen het aambeeld ontbreekt, is de kans op een functioneel gehoor ruim tachtig procent. Als ook de stijgbeugel ontbreekt, dan daalt die kans naar ongeveer zestig procent.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
Oorschelpen zijn een klankkast
Maar er is één ding dat ook met twee werkende binnenoren niet zal lukken: horen van welke hoogte een geluid komt. Als geluid recht van voren komt, zal het gelijktijdig aankomen in beide oren, of het nou vanaf beneden of van boven komt.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
De gehoorbeentjes zijn de drie kleinste menselijke botten en bevinden zich in het middenoor. Het is hun taak om het binnenkomende geluid van het trommelvlies door het ovale venster naar het binnenoor en de mechanische geluidsversterking door te sturen.
U voelt zich tijdens gesprekken vaak buitengesloten omdat u niet altijd alles kunt verstaan. U hoort de deurbel of de telefoon niet. U begrijpt grappen niet, omdat u niet alles kan verstaan wat er gezegd wordt. U kunt kinderstemmen of andere hoge tonen maar moeizaam horen.
Het botje heeft ongeveer de vorm van een hamer. De hamer staat via het incudomalleaire gewricht in verbinding met het aambeeld. De hamer van een mens weegt circa 23 milligram.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Vitamine B3 kan vooral worden ingezet om de bandbreedte van het gehoor te optimaliseren. Dat blijkt uit een epidemiologische studie onder 1910 Koreanen tussen de 50 en 80 jaar. De onder- en bovengrens van het gehoor bleken een correlatie te vertonen met de zelfgerapporteerde inname van vitamine B3.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het gehoorverlies ontstaat meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms wordt het gehoorverlies bij het opstaan bemerkt en is het blijkbaar tijdens de slaap ontstaan. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of voorzien van een echo.
Horende mensen kunnen zo'n 400.000 geluiden horen. Oren kunnen kapot gaan als je hard valt of een harde knal hoort. Baby's kunnen ook slechthorend of doof geboren worden. Sommige dove en slechthorende kinderen gaan naar een gewone school.
Als het gehoorverlies aan één oor optreedt, kunt u niet meer aangeven van welke kant het geluid komt. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Doof. Iemand die vrijwel niets hoort wordt doof genoemd. Dove mensen communiceren niet via geluid maar via een eigen taal, de gebaren taal. In Nederland beschouwen wij iemand doof bij een gehoorverlies van 90 dB of meer.