Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Reacties. Ja, dit kan. Maar of het verstandig is, is een tweede. Als het van kunststof is zal het smelten bij hoge temperaturen.
CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)
CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. Deze plastic soort is een bewerkt soort PET-plastic. Door deze bewerking kan het materiaal veel meer hebben dan gewone PET-verpakkingen.
Het logo onderop het bord geeft vaak duidelijk aan of het geschikt is voor oven of magnetron. Ook de temperatuurslimiet staat hier meestal op aangegeven. Toch hebben niet alle borden zo'n handig logo.
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Kunststof in de oven? Ja, dat kan! De innovatieve ovenschaal met deksel van Tupperware laat een wereld voor je opengaan in de keuken! Het unieke alles-in-eenmateriaal van onze UltraPro-collectie is niet alleen geschikt voor de oven, maar ook de microgolfoven, koelkast en diepvries.
Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser.
In de oven
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger. Kanker is een gevreesde beroepsziekte onder brandweermannen.
Dat klopt, plastic is moeilijk brandbaar, maar plastic kan wel smelten. Als plastic gaat smelten is het enorm heet en kan het veel leed en schade aanrichten. Daarnaast kan plastic wel zorgen voor vlamoverdracht waardoor andere zaken aangestoken kunnen worden.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Om een product ovenbestendig te maken, wordt de rand waarop het in de oven staat niet geglazuurd. Een helemaal matte bodem zorgt voor een meer gelijkmatige verwarming.
Plastic keukenmateriaal
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen.