Oogpotloden werden vroeger van kohl gemaakt, daarom noemt men een oogpotlood ook wel een kohlpotlood. Een oogpotlood moet, afhankelijk van de gewenste dikte van de lijn, regelmatig geslepen worden. Er bestaan ook hervulbare potloden. Er bestaan vele merken oogpotloden, die verschillende soorten aanbieden.
Wat je wel kunt doen is het oogpotlood aanbrengen op de waterlijn van je bovenste ooglid. Het is in het begin een beetje wennen om het hier aan te brengen, maar echt: oefening baart kunst. Het helpt als je naar beneden kijkt terwijl je het potlood zachtjes over de waterlijn beweegt.
Een ultra zacht potlood - geschikt voor de gevoelige huid rondom de ogen en gemakkelijk aan te brengen.
Slijp de punt van je potlood en verwarm deze even tussen je vingers als hij te hard is. Til je bovenste ooglid een klein beetje op en breng op de waterlijn – het randje onder je bovenste wimpers – het kohlpotlood aan. Doe dit ook op de onderkant. Slijp het puntje weer en teken ook een lijntje tussen je wimpers.
Dit Charlotte Tilbury's Rock 'n' Kohl eyeliner-potlood kun je zowat vinden in iedere make-upartiestenkit. Het is zacht genoeg om uit te vegen, maar is ook heel goed netjes te houden als je voor een strakke lijn gaat. Dit waterproof oogpotlood is wat je nodig hebt in je zwemtas.
Bevochtig voor elk oog een doekje met make-upremover. Druk met het doekje enkele seconden voorzichtig op de oogleden en beweeg het langzaam van boven naar onder en van binnen naar buiten. Begin zeker niet te wrijven of te schrobben, dat irriteert de gevoelige huid rond je ogen alleen maar.
Hoe je zo snel mogelijk een rechte lijn boven je oog krijgt? Door niet te trekken aan je buitenste ooghoek. Dit zorgt ervoor dat de huid ietwat gaat rimpelen als je 'm weer loslaat, en tja, dan is dat lijntje ook meteen oneven.
Qua kleuren is het per oog verschillend. Een nude kleur is altijd goed voor een open blik, je laat het oog iets groter lijken. Gebruik je de tegenovergestelde kleur zwart, dan maak je het oog wat kleiner. Een zwart oogpotlood kan ook heel mooi staan bij een smokey eye look om de oogmake-up wat meer te versterken.
Op je waterlijn
Dan kun je (een waterproof) oogpotlood op je onderste en bovenste waterlijn aanbrengen. Let op dat dit je ogen optisch kleiner maakt, maar het is wel ontzettend mooi! Wil je je ogen juist groter laten lijken? Breng dan een huidskleurig of wit oogpotlood aan op je onderste waterlijn.
De arabische kohl bestond uit antimonium, een stof die antibacteriële en beschermende functies heeft voor het oog.
Bij bruine ogen staan bijna alle kleuren eyeliner. Met de kleuren koper, brons en champagne creëer je een zacht effect. Voor meer expressie kies je voor kleuren als koningsblauw, felroze, limoengroen of zalmroze.
Het uiteinde van het potlood is redelijk dik en niet erg puntig, maar als je dunne lijnen wil trekken kun je het wel slijpen. De Khol Kajal komt meer in de buurt van een dik, dekkend en diepzwart oogpotlood dan in de buurt van een eyeliner. Daarbij heeft het potlood ook meer de structuur van een oogpotlood.
Om blauwe ogen op te maken, zijn warme tinten, die variëren van rood over oranje naar geel, dus ideaal. Ze zorgen voor een sterk contrast en geven je blik zo een diepe intensiteit. Ja, dat klopt, het zijn natuurlijk ook tinten die je look ietwat extreem maken!
De makkelijkste manier om het te leren is om een gel eyeliner met een stevig kwastje tegen de wimpers aan te stempelen en dit vervolgens met elkaar te verbinden, dat lukt echt iedereen.
Grijze ogen: Bij de oogkleur grijs staan de kleuren mosgroen, donkerblauw, zilverblauw en antraciet. Over het algemeen genomen kiest men voor een donkere kleur zodat de doorgaans vaak lichtgrijze ogen echt knallen.
Wij adviseren meestal om een passende kleur te kiezen bij je oogschaduw. Dit matcht goed en geeft de ogen een sprekende vrolijke look. Maak de look wel altijd af met een zwarte mascara! Natuurlijk kan je ook gewoon voor zwart, grijs of bruin kiezen als je dat veiliger vindt.
Vergeet al te felle kleuren, vergeet metallic en andere glanzende oogschaduw. Felle kleuren steken te veel af bij een ouder wordende huid, metallic legt extra de aandacht op rimpeltjes en oneffenheden. Crème-achtige oogschaduw hoopt zich vaak na wat tijd op in de lijntjes van de ogen.
Er is nog een regel die geldt als je ouder wordt: gebruik geen felle rode kleuren die naar oranje of bruin neigen, want dan lijken je tanden minder wit. Er zijn ook visagisten die zeggen dat je beter zachtere kleuren kan gebruiken, maar daar trek ik me niks van aan.
Ga voor felle lippenstift
Hoe donkerder de kleur van je lippenstift, hoe smaller je lippen lijken. Een donkere kleur lippenstift kan je hierdoor een strenge en oudere blik geven. Kies in plaats daarvan een fel kleurtje, zoals knalrood of -roze.
Met lichte kleuren lijken je ogen groter. Probeer daarom eens een lichte oogschaduw aan te brengen op het hele ooglid. Doe ook een beetje lichte oogschaduw of highlighter in je binnenste ooghoeken. Dit zorgt voor een vergrotend effect en laat je ogen stralen.
Bij een schip is de waterlijn het grensvlak (of de doorsnede van het schip op het grensvlak) tussen het gedeelte van de scheepsromp onder water en dat van het gedeelte erboven.
Breng eerst oogschaduw aan en daarna pas de eyeliner en mascara. Zo niet dan bestaat de kans dat je de eyeliner terug uitveegt en dat de oogschaduw in je wimpers blijft plakken.