Fabeltje. Het is een fabeltje dat struisvogels hun kop in het zand steken. Waarschijnlijk is het verhaal ontstaan, omdat een broedende struisvogel de gewoonte heeft om bij gevaar zijn nek plat op de grond uit te strekken.
Over het algemeen doet hij dit volgens de legende uitsluitend voor zijn eigen veiligheid. Als een struisvogel bang is, helpt zijn kop, begraven in het zand, de vogel blijkbaar om het gevaar het hoofd te bieden.
Doe je alsof een probleem niet bestaat? Dan steek je volgens het spreekwoord je kop in het zand. Niet letterlijk natuurlijk. Want dat doen alleen struisvogels, bij op de loer liggende problemen (denk aan een troep hongerige leeuwen).
Struisvogels wordt de spreekwoordelijke hebbelijkheid toegedicht dat ze hun kop in het zand steken. In werkelijkheid doet geen zichzelf respecterende Ratiet zoiets. Nee, de enige diersoort die zijn kop in het zand steekt is de mens; we hebben er de woorden 'struisvogelpolitiek' en 'struisvogelgedrag' aan te danken.
De steentjes hebben dezelfde taak als onze kiezen. Wij vermalen ons voedsel met onze kiezen maar (struis)vogels hebben geen tanden en kiezen. De steentjes vermalen in de kauwmaag dus de harde voedseldelen waardoor die makkelijker verteerd worden. De struisvogel behoort tot de familie van de loopvogels.
Wanneer een struisvogel je aanvalt heeft rennen geen zin meer, het beste dat je kunt doen is jezelf beschermen door ergens achter te schuilen of plat op de grond te gaan liggen met je gezicht naar beneden en je handen op je nek om deze te beschermen.
De struisvogel heeft in tegenstelling tot andere vogels maar twee tenen, waarvan de ene vijf maal zo groot is als de andere. De grootste teen heeft een dolkachtige nagel. Met dit wapen is de struisvogel in staat een mens en zelfs een leeuw dood te trappen.
Iedereen kent de informatie wel dat de struisvogel zijn kop in het zand steekt bij gevaar. Dit is echter een fabeltje. Volwassen struisvogels kunnen zich zelfs heel goed verdedigen! Ze hebben sterke poten met scherpe nagels waarmee ze harde trappen kunnen uitdelen waarbij ze de botten van zijn vijand kunnen breken.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Struisvogels kunnen bijna het gehele jaar door buiten blijven, maar hebben wel een beschut binnenverblijf nodig. Een geschikt schuilhok is tweeënhalf tot drie meter hoog en heeft een deur van minstens anderhalve meter breed. Als het vriest, kunt u de struisvogels enkele dagen binnen houden.
Struisvogels eten over het algemeen veel plantaardige voeding zoals gras en bladeren. Maar af en toe staan ook insecten en kleine gewervelde dieren op het menu.
Tong. De bergduivel komt voor in de woestijnen van Australië en staat bekend om zijn bizarre uiterlijk. De huid van het dier is volledig bedekt met gekromde stekels. Het is al langer bekend dat het dier geen water kan drinken met zijn bek.
Struisvogelpolitiek is de neiging door te gaan op de ingeslagen weg en (al dan niet bewust) geen aandacht te schenken aan de consequenties bepaald beleid of gedrag.
Een struisvogel kan wel 65 km/uur rennen! In Afrika rijden mensen zelfs op een struisvogel, maar daarvoor zijn struisvogels niet geschikt. Een volwassen persoon is snel al te zwaar voor de struisvogel.
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar. In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Heel wat echte landvogels kunnen zwemmen, zij het dat ze dit slechts uitzonderlijk doen. Toch heeft men bv. al wel zwemmende struisvogels waargenomen en Charles Darwin himself observeerde zwemmende rhea's (een Zuidamerikaanse loopvogel).
De kasuaris is nauw verwant aan de Australische emoe en is de op een na zwaarste vogel ter wereld, na de struisvogel. Hoewel hij voornamelijk fruit eet, geldt hij als een omnivoor. Volgens de San Diego Zoo wordt het dier met recht en reden beschouwd als de gevaarlijkste vogel op onze planeet.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer.
Waar leven struisvogels? Ze leven ten zuiden van de Sahara tot Zuid-Afrika op de savanne, graslanden en woestijnen. En ze kunnen opvallend hard lopen. De maximumsnelheid van een struisvogel ligt rond de 70 km/u.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!