curieus, eigenaardig, grappig. als synoniem van een ander trefwoord: koppig (bn) : bokkig, dwars, eigenwijs, eigenzinnig, halsstarrig, hardhoofdig, hardleers, hardnekkig, obstinaat, onbuigzaam, onredelijk, onverzettelijk, steilorig, stijfhoofdig, stijfkoppig, stug, weerbarstig, weerspannig.
Over het algemeen wordt eigenwijsheid gezien als een valkuil, ook wel een slechte eigenschap. We zeggen het vaak over iemand die maar niet wil luisteren. Eigenwijsheid kan ook een kracht zijn, doordat jij je eigen keuzes maakt en hiermee je eigen weg durft te bewandelen.
Eigenzinnig zijn houdt enerzijds in dat je geneigd bent om je eigen zin te volgen voor meer zingeving in je leven. Anderzijds is er sprake van eigenzinnigheid als je te veel overtuigd bent van je eigen kunnen en zienswijze. De meest voorkomende synoniemen van eigenzinnig zijn, is dat je koppig of hardnekkig bent.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
gelijk (bn) : corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk. identiek (bn) : dezelfde, eensluidend, gelijk, gelijkluidend, hetzelfde, overeenkomstig.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen, hetzelfde zijn') zijn juist. Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen/zijn') zijn allebei juist. Het lijkt erop dat synoniem zijn met iets gebruikelijker is. De nadruk ligt iets meer op het feit dat de overeenkomst honderd procent is.
Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden. Bij polysemie worden de verschillende betekenissen onder één woord in de woordenboeken opgenomen.
Eigenwijs zijn is een goede eigenschap mits goed toegepast
Eigenwijs zijn heeft een negatieve klank, maar eigenwijs zijn heeft ook een positieve klank en dat wordt vaak vergeten. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet. Wat iedereen doet hoeft niet het goede te zijn.
Eigenwijs. Eigenwijze mensen weten goed wat ze wél en niet willen. Ze zijn 'to the point', volhardend en doen graag wat ze zelf willen. Ze nemen niet zo snel raad van anderen aan, zijn vastberaden en beschikken over doorzettingsvermogen.
Als je erachter komt dat je eigenwijsheid heeft geleid tot het maken van een verkeerde keuze, wees dan niet bang om alsnog een andere weg in te slaan. Zet je over je trots heen, voel je geen 'verliezer' omdat je nu toch gaat doen wat iemand anders je adviseerde. Hierdoor blijf je stilstaan in je ontwikkeling.
Veel mensen verwarren koppig met eigenwijs, maar dat is helemaal niet hetzelfde! Een eigenwijs persoon doet wat hij wilt zonder waarde te hechten aan de mening van anderen, terwijl een koppig mens wel waarde hecht aan die mening maar zijn mening toch daarboven stelt.
Eigenwijs zijn, driftbuien en nee-zeggen, het is zijn manier om duidelijk te maken dat hij een eigen persoon is, met een eigen wil. Voor jou niet nieuw, maar voor hem wél. Hij beseft tijdens de peuterpuberteit maar al te goed dat hij een eigen mening heeft, zelf beslissingen kan nemen en dingen kan gaan ondernemen.
Een synoniem is een ander woord voor 'een ander woord voor': woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
kunnen (ww) : bij machte zijn, in staat zijn, vermogen, weten te.
Goed, drank, en met wat.
Een ander voorbeeld is het woord "antoniem" zelf, dat mede naar zichzelf verwijst aangezien het exact het tegenovergestelde betekent van synoniem.
Twee woorden zijn antoniemen als ze een tegenovergestelde betekenis hebben. De twee woorden samen zijn een antoniemenpaar. De antoniem is dus het tegenovergestelde van een synoniem: als twee woorden hetzelfde betekenen.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Een anagram of letterkeer is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Het maken van anagrammen is een geliefd woordspel. Anagrammen worden ook vaak gebruikt als pseudoniem.
Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling).