1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten.
Zondag 17 november 2013 had Nederland officieel 25 jaar een verbinding met het oorspronkelijk louter Amerikaanse internet.
Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar! Wat betekent het internet voor je, en kun je je nog herinneren wat je eerste ervaring met het internet was?
In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, van waaruit het EUnet en NLnet het internet in Europa vorm gaven. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.
Paul Baran (een computerexpert) en Donald Davies (een natuurkundige) bedachten het volgende: we verbinden 4 computers in 4 steden met elkaar via verschillende lijnen. Als er één lijn uitvalt, dan blijven de andere lijnen gewoon werken. Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd netwerk.
Een vraag die de gemoederen sinds de komst van het wereldwijde web flink bezighoud. Toch is het antwoord vrij simpel: er is namelijk niemand die het internet bezit.
Eén van de pioniers was Charles K. Kao die in 1966 pionierswerk verrichte en de eerste glasvezelverbinding demonstreerde.
Wifi is een vorm van internet en betekent dus draadloos internet, maar je kunt ook bedraad internetten. Dan sluit je bijvoorbeeld je modem via een kabel aan op je laptop of een ander apparaat.
In 1970 werd de eerste bruikbare glasvezelkabel ontwikkeld. Tegenwoordig is de glasvezeltechnologie een stuk verfijnder, geavanceerder en krachtiger dan de pioniers van toen ooit konden bedenken.
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht. Inmiddels zitten ongeveer 4 miljard mensen op het wereldwijde web en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.
Pas in 1938 bouwde de Duitse fysicus Konrad Zuse de eerste computer, de Z1. Ook Zuses machine werkte nog mechanisch, maar Zuse had het zichzelf een stuk eenvoudiger gemaakt door van het binaire stelsel gebruik te maken. Enkele jaren later bouwde Zuse de eerste volledig functionele elektromechanische computer, de Z3.
De geschiedenis van wifi begint op Hawaii.In de jaren '70 werd daar het draadloze ALOHA-netwerk ontwikkeld om communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi is gebaseerd op deze technologie. Een grote rol bij de ontwikkeling is weggelegd voor een groep Nederlandse ingenieurs, onder leiding van Cees Links.
- Landelijk heeft gemiddeld 97% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder toegang tot internet thuis. 87,6% maakt dagelijks gebruik van internet. 5,6% van de Nederlanders maakt nooit gebruik van internet. - Tussen 2020 en 2021 is internettoegang thuis landelijk toegenomen van 95,6% naar 97%.
Friendster.com in 2002 werd de eerste echte sociale media zoals we dat nu herkennen met de eerste 1 miljoen profielen, gevolgd in 2003 door MySpace en LinkedIn. Facebook én Hyves in 2004 waren dus niet zo revolutionair, maar bouwden op eerdere innovaties en bewezen technieken.
Maar waarom is het internet in Nederland zoveel duurder dan in Spanje of Frakrijk? Dit komt omdat in Nederland KPN en Ziggo het netwerk grotendeels in handen hebben. Hierdoor beheren zij de markt, wat slecht is voor de consumenten.
Bedraad netwerk is de beste optie
Je hebt geen last van problemen met bereik, het vergeten van je wifi-wachtwoord of storingen van andere wifi-netwerken of apparaten in huis die het wifi-signaal verstoren. Bovendien ligt de snelheid meestal veel hoger als je je apparatuur aansluit met een netwerkkabel.
Apparaten kunnen namelijk met elkaar communiceren via WiFi zonder internet. Hierdoor is het dus mogelijk om verbonden te zijn met WiFi, zonder dat er internet is. Hierdoor kunt u gewoon uw lampen bedienen of documenten printen.
Via reclames hoor je eigenlijk altijd alleen maar dingen over gratis wifi signalen echter wifi internet is dus echt niet altijd gratis. Bedrijven bieden het voor hun werknemers natuurlijk wel gratis aan, restaurants doen dit ook vaak voor hun klanten. Hotels echter vragen vaak wel een bedrag voor draadloos internet.
Glasvezel is nog niet overal beschikbaar
Beschikbaarheid is (nog) het belangrijkste nadeel van glasvezel. Waar vrijwel elke wijk en elk bedrijventerrein inmiddels DSL heeft, geldt dat nog niet voor glasvezel. Het is een nieuw netwerk dat letterlijk per woning of bedrijfsgebouw wordt aangelegd.
Glasvezel is inderdaad dé manier om snel veel data te versturen en de up- en downloadsnelheden zijn in theorie gelijk. Niet voor niets gaat daarom gemiddeld 97% van het signaal via glasvezel via ons netwerk naar de klant. Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen.
Betrouwbare verbinding
Glasvezelinternet is veel betrouwbaarder dan andere internetverbindingen zoals DSL. Dit komt doordat de glasvezelkabels minder kwetsbaar zijn voor storingen en onderbrekingen. Daarnaast heeft u met glasvezelinternet geen last van snelheidsvermindering tijdens piekuren.
Mag mijn werkgever mijn e-mail, internet- en telefoongebruik controleren? Ja, dat mag. Uw werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk. Of bepaalde soorten gebruik verbieden.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
Het internet is een wereldwijd web van kabels, netwerken en knooppunten. De computer thuis is verbonden met een modem, meestal geleverd door het bedrijf dat de internetaansluiting verzorgt. De verbinding loopt via glasvezel-, telefoon- of coaxkabel van huis naar de wijkcentrale van het telefoonnetwerk.