Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.
Blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en de erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen zijn. Het aantal beschreven intoxicaties is vrij beperkt. Symptomen: er kunnen ernstige maag-darmstoornissen optreden, zowel bij mensen als bij dieren.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Tulp. Met name de bollen van de tulp zijn giftig en veroorzaken hevige krampen ter hoogte van maag en darmen. Ze kunnen ook de huid en de slijmvliezen irriteren.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Vingerplant (Fatsia Japonica)
Het blad en de stengels zijn giftig en zorgen voor braken, diarree, maag-, darm- en ademhalingsproblemen.
De Aloë Vera plant kan problemen geven met het spijsverteringskanaal van de hond. De gehele plant is giftig voor onze viervoeters, beter geen Aloë Vera plant dus. Hedra – Dat de Hedra giftig is voor dieren is bij de meeste mensen wel bekend.
Munt wordt al eeuwenlang gebruikt om de maag te kalmeren en een opgeblazen gevoel te verminderen. Wanneer je hond last heeft van diarree of winderigheid kan je gerust een snuifje verse of gedroogde munt aan zijn voer toevoegen.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Giftige kamerplanten voor honden
Uw hond zal ze niet snel opeten, maar ook er in bijten kan tot problemen leiden. De volgende planten leveren een risico voor de gezondheid van uw hond: Aloë Vera. Amaryllis (maag- en darmproblemen)
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Honden zijn heel gevoelig voor geur. Hun reukvermogen is 100 keer krachtiger dan dat mensen. Etherische oliën kunnen, mits goed gedoseerd, fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. NIET GEBRUIKEN: eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel!!!
De geur van zowel Tijm als Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen.