Negatieve reacties zonder aandacht voor wat een kind goed doet, helpen meestal niet om het gedrag te veranderen. Probeer samen één lijn te trekken in het reageren op lastig gedrag, bijvoorbeeld met leerkrachten of mensen uit de buurt. Hoe eerder je kind leert wat wel en niet kan, hoe beter.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
We kennen in tegenstelling tot zachte grenzen ook harde grenzen. Stel dat een grens bewaakt is, en die je niet gemakkelijk of niet kunt oversteken, dan noemen we dat een harde of gesloten grens .
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Sommige mensen kunnen geen grenzen stellen omdat ze niet genoeg zelfliefde hebben om hun eigen gezonde en veilige ruimte te bewaken. Je communiceert zelfrespect door grenzen te stellen aan respectloos gedrag. We leren mensen hoe ze ons moeten behandelen door hen te laten zien hoe we onszelf behandelen.
Tip 9: Wees consequent
Je trekt je handen van hem af en wordt kouder in het contact. Op deze manier spreken je daden voor zich. Hij zal begrijpen dat als hij doorgaat op deze manier, hij jou gaat verliezen. Dat is hoe een man je echt gaat respecteren.
Ontdek hoe je je grenzen voelt en herkent
Als je het lastig vindt om je grenzen te voelen, kun je het beste op zoek gaan naar signalen, die je helpen om jezelf te lezen. Kijk terug op een recente situatie: Hoe voelde het toen het je te veel werd? Waren er lichamelijke veranderingen zoals druk op de borst? Hoofdpijn?
Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
Je laat anderen duidelijk weten wat wel en niet mogelijk is waardoor je jezelf niet steeds overvraagt en overbelast. Je houdt meer tijd over voor belangrijke zaken en voor ontspanning waardoor je de dingen kunt doen die voor jou en jouw gezondheid belangrijk zijn.
Door grenzen te stellen geef je aan waar je limieten liggen op lichamelijk en emotioneel vlak. Iedereen heeft namelijk zulke grenzen, maar vaak worden die niet benoemd. Zorg dus dat je aan jezelf én aan anderen kan communiceren waar je oké mee bent en waar niet mee.
Passende straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Hoelang? Je kan een time-out net zoveel minuten laten duren als je kindje levensjaren telt. Een peuter van 2 jaar laat je 2 minuten op de trap zitten, een peuter van drie jaar 3 minuten, enzovoorts. Voor een dreumes moet een time-out niet langer dan 1 minuut duren.