Het belangrijkste verschil tussen havermout en Brinta
Het antwoord is simpel: Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver. Brinta is een merknaam en staat voor 'Breakfast Instant Tarwe'. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Zo kan vezelrijke voeding problemen met de stoelgang verminderen en zelfs laten verdwijnen. Vezels zitten enkel en alleen in plantaardige producten. Zoals in groente, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen (havermout, muesli, Brinta), peulvruchten, volkoren granen (zilvervliesrijst en volkorenpasta) en noten.
Beste keuze is pap gemaakt van volkoren tarwevlokken of gemalen vlokken. Brinta is een bekend voorbeeld, maar er zijn ook huismerkvariaties te koop. Wist je dat een bordje volkoren tarwepap maar liefst 5 gram vezels levert? Dat is ongeveer net zoveel als in 2 volkoren boterhammen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Vezels in Brinta
In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
KOOLHYDRATEN VOOR LANGDURIGE ENERGIE! Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
150 ml Griekse yoghurt. 40 gr havermout. 1 rijpe banaan. topping naar keuze: banaan, blauwe bessen, walnoten, rozijnen.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Pureer het fruit met het sinaasappelsap met een staafmixer of in de keukenmachine. Klop de Brinta er door. Verdeel de kwark over 4 hoge glazen. Schenk het fruitmengsel erop.
Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.