Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Wil je iemand na een operatie of ziekte op een unieke manier beterschap wensen? Cadeautjes zoals een knuffel, bosje bloemen of een lieve kaart zijn dan altijd welkom!
Geschikte cadeaus om iemand te steunen zijn bijvoorbeeld een beschermengeltje, geluksmunt of boek. Van zo'n cadeautje tijdens een moeilijke tijd zal de ontvanger hopelijk even opfleuren.
Wat heel goed kan helpen is een kaartje, mailtje of sms'je te sturen met woorden zoals: “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen (of schrijven), maar ik denk aan je”. “Blijf vooral positief denken” of “Blijf vechten hoor…” “Laten we het niet over mij hebben, wat jij hebt is veel erger!”
Altijd leuk om te krijgen: een persoonlijk cadeautje. Bijvoorbeeld een familiefoto in een mooi lijstje, of een gepersonaliseerd sieraad met naam. Zo geef je niet alleen een cadeautje, maar eigenlijk ook meteen een mooie herinnering.
Wat geef je iemand als hart onder de riem cadeau? Een klein cadeautje met een mooie betekenis is hiervoor geschikt. Je kunt bijvoorbeeld een kleinigheidje geven, een geschenkset of wat lekkers. Hier kun je ook een kaartje bij doen met een persoonlijke boodschap.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.
Dat gebeurt bijvoorbeeld via je ontlasting, urine, zweet en braaksel. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht.
Bij chemotherapie gaan de cytostatica via het bloed naar je cellen. De medicijnen worden omgezet in afvalstoffen. De afvalstoffen van de medicijnen verlaten uiteindelijk je lichaam via je ontlasting, urine en via zweet en braaksel. Meestal duurt het maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit je lichaam is.
Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: 'Hoe is dat voor jou? ' Heeft iemand die je kent iets naars meegemaakt? Voel je dan niet bezwaard om te schrijven, iets te zeggen of te doen, om te laten weten dat je meeleeft.
Probeer je in te leven in de ander
Iets wat voor jou klein of oplosbaar lijkt, kan voor iemand anders een onoverkomelijk probleem lijken. Probeer te begrijpen wat de situatie doet met die persoon en toon begrip. Erken gevoelens en gedachten, ga ze niet minimaliseren of veroordelen.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.