Mineralen komen net als vitamines voor in het voedsel van de kippen en in het drinkwater. Mineralen zijn belangrijk voor een goede werking van de stofwisseling, de ontwikkeling van het skelet, de cellen en weefsels.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer.
Legkorrels zijn het basisvoer voor kippen en bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en voldoende eieren te kunnen leggen. Kippen die geen legkorrels krijgen kunnen minder eieren gaan leggen als het voedingspatroon niet volledig genoeg is.
Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees. Ook zaken zoals spaghettisaus geef je dus beter niet.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Versele-Laga Country's Best Kippenvoer
Versele-Laga is al jaren een kwaliteitsmerk op het gebied van vogelvoeding. Country's Best is speciaal ontwikkelt voor volwassen legkippen. Dit is een kwalitatief goede voeding speciaal voor kippen vanaf 18 weken oud. Gedurende de hele legperiode kan je deze voeding geven.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Je kan hun vertrouwen winnen door er eerst bij te gaan zitten en ze een lekkere snack (vb. Snack garden mix of Snack sea mix) te geven. Eens de kippen een beetje aan je gewend zijn, kan je ze voorzichtig strelen. Als ze dit toelaten, kan je ze geleidelijk aan oppakken en ze zelfs op je schoot nemen.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.