Vaak wordt mensen met een huisstofmijt allergie afgeraden om voor een dekbed met natuurlijke vulling te kiezen omdat huisstofmijten hier beter in zouden kunnen overleven. Dit is echter niet helemaal waar. Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden.
Pocket matrassen (matrassen waar veel luchtruimtes in zitten) zijn de meest ideale plekken voor huisstofmijten. Het beste is een matras van in een synthetisch materiaal (bijvoorbeeld koudschuim) waarover u een antiallergische hoes doet.
Dons is ook een perfect anti allergisch en huisstofmijt vrij dekbed. De meeste donzen dekbedden kunnen namelijk gewassen worden op 60 graden en zijn droogtrommel bestendig. Hierdoor is het dekbed zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Stop alles wat klein genoeg is in je wasmachine, en was op 60 graden. Dat is de temperatuur waarop huisstofmijt sterft. Dus was kussens, dekbedden, dekbedhoezen, knuffels, etc. Hoewel de beestjes snel weer terugkomen, zijn ze in ieder geval voor even uit die voorwerpen verdwenen.
Wassen en reinigen
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Huisstofmijt – matras
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.
Anti-allergisch beddengoed zoals kussenslopen, matrashoezen en dekbedhoezen houden je bed vrij van huisstofmijt, schimmelsporen, pollen en stofdeeltjes. Bekijk hier het aanbod.
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
Wel je echt een dekbed dat speciaal ontwikkeld is voor allergieën, kies dan voor dekbed OKSHORNET. Deze heeft een chemicaliënvrije anti-mijtbehandeling gehad, waardoor huisstofmijt moeite heeft met overleven in dit dekbed. Ideaal voor personen met een stevige huisstofmijt allergie.
Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Let op: huisstofmijten komen altijd terug
Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Hoe houd je mijten uit je slaapkamer?
De zuivere, biologische wol is door de natuurlijke aanwezigheid van lanoline (wolvet) stofvrij en dus anti-allergeen. Ook weert wolvet bacteriën.
Voor de aanschaf van anti huisstofmijt spray kunt u bij Allergiezorg kiezen uit een van de producten van Sanamedi, variërend van 250ml tot en met 1000ml.
“Eén keer per dag, best 's morgens, op bed vernevelen is voldoende”, zegt Vanneste. “Het zijn gekweekte goede bacteriën die ook voorkomen in de natuur en die in een vloeistof in 'slaap' worden gehouden. Pas vrij in bed doen ze hun werk. Het is meetbaar dat met de spray het aantal allergenen in bed effectief verlaagt.”
Nee, huisstofmijt is niet gevaarlijk. Zelfs als je huisstofmijtallergie hebt, hebben de klachten geen ernstige of blijvende gevolgen. Natuurlijk is het wel ontzettend vervelend, vooral als je er zo veel last van hebt dat je nachtrust verstoord wordt.
Anti-allergene kussenvullingen zijn onder andere dons, kapok, wol en synthetische materialen zoals polyester en microvezel. Deze materialen bieden een onaantrekkelijk leefklimaat voor de huisstofmijt, waardoor deze ver verwijderd blijft van jouw hoofdkussen.
– De natuurlijke dierlijke vezels zoals wol en zijde (beiden van oorsprong ) en de natuurlijke plantaardige vezels zoals katoen en linnen (cellulose) veroorzaken maar zelden contactallergische reacties. Wel geven wol en zijde vaak aanleiding tot irritatiereacties bij mensen met een droge en/of atopische huid.
Nee, voor zover bekend gaat een allergie niet 'over'. Je kunt er bijvoorbeeld niet 'overheen groeien'. De klachten kunnen wel overgaan, wanneer je niet of minder in contact komt met huisstofmijten. Daar heb je zelf veel invloed op: als je je huis goed saneert, kan dat heel veel schelen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken 1 keer in de 2 weken op 60 graden. Was knuffels, kussens, dekbedden en dekens om de 6 weken op 60 graden. Maak meubels van glad materiaal schoon met een vochtige doek. Stofzuig meubels met een bekleding elke maand.
Soms is een allergie erfelijk overdraagbaar. Als iemand in je familie last heeft van huisstofmijtallergie, kan het zijn dat jij deze allergie ook hebt. Als één van je ouders een allergie heeft, heb jij een kans van vijftig procent om deze allergie ook te krijgen.