Emotionele onbereikbaarheid kan ontstaan zijn door langdurige stress of trauma. Misschien heeft de man met wie je datet of met wie je een relatie hebt, in zijn leven iets heel heftigs meegemaakt. Het kan zijn dat hij in deze periode emotioneel onbereikbaar is geworden om zichzelf te beschermen tegen pijn en verdriet.
Als iemand emotioneel niet beschikbaar is, dan staat die persoon niet volledig open voor het delen en ontvangen van gevoelens. Ze kunnen ontwijkend, onbetrouwbaar en moeilijk te lezen zijn. Kort gezegd: ze zijn bang voor intimiteit. Emotionele onbeschikbaarheid weerspiegelt vaak een gebrek aan emotionele diepgang.
Wat is een emotioneel onbereikbare man? De emotioneel onbeschikbare man is de man, waar het nooit echt wat mee wordt. Zo lijkt het in het begin wel te zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waardoor het nooit wordt zoals jij zou willen. Het is weer een man die -als het erop aankomt- zich niet wil binden.
Wil je op emotioneel gebied sterker worden, doe dat dan niet omdat een ander het van je verlangt, maar omdat je het zelf wilt. In plaats van je emoties weg te duwen, duw eens die innerlijke criticus aan de kant. Maak ruimte voor je gevoelens door te voelen in plaats van te denken.
Wat je ervaart in jezelf
De belangrijkste indicator van emotionele onbeschikbaarheid bij een ander is misschien nog wel wat je in jezelf ervaart. Als je eerder bent gevallen op een emotioneel niet beschikbare partner, dan riep dat bepaalde gevoelens in je op.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Symptomen die je vaak hebt bij emotionele instabiliteit zijn impulsiviteit, gevoel van onbegrip en woede-uitbarstingen. Emotionele instabiliteit komt vaak voor en is in de meeste gevallen niet ernstig. Een psychotherapeut of psycholoog kan emotionele instabiliteit behandelen, eventueel in combinatie met medicatie.
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging. Of hun gedrag is heel onvoorspelbaar, het ene moment lief, het andere moment afwijzend, waardoor een kind geen veiligheid voelt.
Emotionele diepgang is een aangeboren capaciteit, waarbij een grotere diepgang een persoon in staat stelt meer gradaties én combinaties van emoties te ervaren. Een voorbeeld van een gradatie is het in staat zijn ecstase te ervaren als overtreffende trap van plezier.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Hij heeft al een relatie. Hij geeft aan zich nog niet te willen binden (bijvoorbeeld omdat hij net uit een relatie komt of omdat hij z'n vrijheid wil behouden) Hij heeft te maken met een verslaving. Hij wil wel bij je zijn, maar hij wil er geen label op plakken.
Na het keuren van het lichaam kijken de meeste mannen naar het gezicht van een vrouw. Vooral grote, sprekende ogen, het liefst blauw, vinden mannen erg mooi. Verder vallen mannen op een mooie lach. Mannen vinden het belangrijk dat een vrouw er verzorgd uitziet.
Onzekerheid en onveiligheid in een relatie kan leiden tot emotionele afhankelijkheid. Dit maakt dat het niet de liefde is die de overhand heeft, maar de angst voor afwijzing of er alleen voor komen te staan. Hierdoor ben je meer afhankelijk van de ander en ga je op zoek naar zekerheid en geruststelling van diegene.
Besef je daarom goed dat de pijn niet normaal is en probeer dit te doorbreken: ga dus niet op zoek naar de pijn. In plaats van hem of haar een berichtje te sturen, kun je beter zijn of haar nummer uit je mobiel gooien. Maak je los van deze persoon en je zult vanzelf zien dat je minder aan je onmogelijke liefde denkt.
Geef je partner ruimte om actie te ondernemen
Dat jij het lastig vindt dat hij emotioneel onbereikbaar is, dat is wel duidelijk. Maar als je hem niet laat weten dat jij je zo voelt, kan je het hem ook bijna niet kwalijk nemen dat hij niks aan zijn gedrag doet.
Er zijn twee mogelijkheden waarom een partner geen liefde meer kan geven. De eerste mogelijkheid is, dat de partner zich in stilte onthecht heeft en al met een been buiten de relatie staat. Je partner voelt geen liefde meer en kan dit ook niet meer geven.
Wat is bindingsangst in het kort? Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, bang om uiteindelijk afgewezen te worden. Het aangaan van langdurige intieme relaties is voor mensen met bindingsangst moeilijk. Een gebrek aan zelfvertrouwen ligt vaak ten grondslag aan bindingsangst.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Onder emotionele eenzaamheid wordt verstaan het gemis van een intieme (levens) partner, iemand met wie de diepste emotionele banden mogelijk zijn. Eigenlijk is er maar één soort eenzaamheid, maar door verschillende 'soorten' eenzaamheid te beschrijven, beschrijven we eigenlijk de onvervulde behoefte.
Kinderen en volwassenen met sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstanden hebben moeite met het herkennen, uiten en reguleren van emoties en ondervinden problemen met sociale vaardigheden. Het sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau is sterk van invloed op het alledaags functioneren.
“Mensen die emotioneel uitgeput zijn, durven al eens extreme uitspraken te doen. Ze flappen dingen eruit zonder daar op het moment zelf over na te denken. Maar achteraf gaan de hersenen in overdrive en piekeren ze zich suf over wat ze gezegd hebben.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Als je snel emotioneel bent en meer huilt dan normaal is het belangrijk om de tranen toe te laten omdat elke traan cortisol afscheidt. Dit heeft als gevolg dat het cortisol niveau daalt en weer in balans komt waardoor spanning in je lichaam afneemt.
Niet lekker in je vel zitten, hooggevoeligheid, zwaarmoedige gevoelens, opspelende emoties en moeilijk om kunnen gaan met emoties als boosheid en verdriet; zijn klachten waar je meestal voor naar de huisarts, coach of psycholoog gaat.