In verschillende culturen bestaat een bijgeloof dat, als je elkaar niet aankijkt tijdens het proosten, dit ongeluk brengt. (Zoals zeven jaar ongeluk, zeven jaar slechte seks of andere varianten.) Het italiaanse cin-cin heeft, als een van de weinige proostuitingen geen betekenis.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.
Verbonden. Het heffen van hert glas gebeurde al bij de oude Grieken. Ze hiefen het glas in de lucht en proostten op elkaars gezondheid en op de goden. Waarschijnlijk stoten we het glas tegen elkaar, omdat we ons tijdens het drinken verbonden willen voelen.
In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst. Zo wist men zeker dat er geen vergif in het drinken zat. Nu is dat nergens meer voor nodig (hopen we) en hef je alleen het glas. Het klinken kan daarnaast voor beschadiging van de glazen zorgen.
De alledaagse toost bestaan in elke cultuur en de overgrote meerderheid betekent gewoon 'ik wens je een goede gezondheid'. Het is niet verrassend dat de Engelsen van de norm zijn afgedwaald. 'Cheers', 'Down the Hatch', 'Bottoms up' en nog veel meer.
#3 Proosten zonder de glazen tegen elkaar te tikken
Nee, als je wilt proosten hou je gewoon je glas in de lucht en je kijkt naar de mensen waar je mee proost. Dat is alles. Je zou de glazen kunnen beschadigen als je ze tegen elkaar beukt en het is niet netjes om veel geluid te maken bij een etentje.
Maar een woord als schol, 'schaal', of tsjoch, 'trek', laat zien dat die letterlijke betekenis eigenlijk weinig belang heeft. Het gaat immers om het geheel van het ritueel: samen zijn, het glas heffen en als groep samen elkaar veel geluk toewensen.
Proost in het Duits
Dan kun je in plaats van proost het beste “Zum Wohl” of meer vergelijkbaar met onze proost: “Prost”.
Soms klinkt het in Frankrijk als chin chin. En dan zou je kunnen denken dat er geproost wordt op een goeie 'deal' met Chinese wijnkopers. Maar wie scherper luistert, stelt vast dat er ook nog een t in het spel is: tchin tchin. En dat is bij de Fransen de gebruikelijke uitdrukking voor 'Proost'.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Hij maakt oogcontact
Als een man je lang aankijkt, dan weet je in ieder geval dat het goed zit. Datzelfde geldt voor vergrote pupillen, die zijn aantrekkingskracht tot jou verraden. Wat veel vrouwen niet weten, is dat naar beneden kijken ook een duidelijk signaal is.
Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft. In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels.
Regels van flirten door oogcontact: focus op één oog
De volgende stap klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Wanneer je oogcontact legt probeer dan slechts de focus op één oog te leggen. Hiermee wordt niet bedoelt dat je scheel moet gaan kijken, maar slechts één oog uitkiest om in te kijken.
Hij heeft belangstelling indien hij een wederzijdse vriend laat weten dat hij meer van je wil weten, of hij informeert bij andere mensen wie je bent en waar je vandaan komt. Hij probeert te acteren dat hij tussen neus en lippen door informeert, maar zijn manier van vragen tonen meer dan gewone belangstelling.
Proosten in andere talen
Engels: Cheers! Engels: Bottoms up! Duits: Prost!
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek.
Vaak krijg je in je hotel of in een berghut een glaasje Schnaps aangeboden. Meestal als begroeting of als afsluiter na het eten. De barman heft het glaasje en roept 'Zum Wohl'. 'Op je gezondheid' of 'Proost' dus.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
piet. Piet is niet alleen een persoonsnaam, maar betekent ook 'penis'. Het is bekend dat fluit ook een volks woord is voor penis.
prut zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: prutje 1) modder 2) rotzooi 3) gerecht waarin van alles door elkaar aanwezig is 4) wat overblijft na het zetten van koffie -> koffieprut Bron: WikiWoordenboek.
Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Proosten = proosten (ook wel een toost genoemd) doet men gewoonlijk bij bevestigen van de heilwens met een heildronk, dat wil zeggen dat men drinkt op iemands welzijn, waaronder de goede gezondheid.
Het zelfstandig naamwoord toost betekent 'het drinken op iemands gezondheid, waarbij enige woorden worden gesproken', 'heildronk', 'feestdronk'.